Is verlichting in een kast nodig?

Verlichting in een kast is meestal niet per se nodig, maar in sommige kasten en situaties wel heel handig! Het kan net hetgeen zijn, waardoor je iedere dag nóg meer geniet van je maatwerk kast.

Hieronder een paar voorbeelden van mogelijkheden op een rij:

Kledingkast: functionele verlichting

Als je alleen plafondverlichting in je ruimte hebt, kan het zijn dat je jezelf in het licht staat als je voor je kast je kleding aan het uitzoeken bent. Verder kan het onhandig zijn dat het plafondlicht aan moet als je partner nog lekker ligt te slapen en jij je kleren wilt pakken.

We kunnen verlichting in de kast maken waardoor de binnenkant van je kastdeel verlicht wordt als de deur geopend wordt. Dit kan door:

  • Kaststangverlichting;
  • Ingefreesde ledstrips aan de zijkant de binnenkant van je kast;
  • Ingefreesde ledstrips aan de onderkant van de legplank van je kast;
  • Kastlamp aan de onderkant van de legplank gemonteerd.

De verlichting kan aanspringen door een lichtschakelaar, op sensor of door middel van een (ingefreesd) aan-uit knopje.

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom een kast op maat?

(wand)kast of nis: sfeer-en functionele verlichting

Als je een wandkast met open schap(pen) hebt is het plaatsen van verlichting zeker de moeite van het overwegen waard.

Door het plaatsen van een spot in een open nis kun je hetgeen wat in de nis staat mooi uitlichten en dus extra aandacht geven.

Als je kast wandkast op een plaats in de ruimte staat waar geen plafondverlichting is en/of het net wat donkerder is, kun je dus op een relatief makkelijke manier extra verlichting aanbrengen door spots of ledverlichting in je kast te plaatsen. Door het plaatsen van een dimmer kun je zelf altijd de lichtsterkte naar wens afstellen.

Als je meerdere planken in je nis wenst, dan is ons advies de hoogste spot iets naar voren te plaatsen en de planken ietsje minder diep te maken; dan schijnt het licht mooi helemaal naar beneden en wordt dus niet alleen het eerste open nisdeel verlicht.

Wat is nodig voor kastverlichting?

Voor bovenstaande mogelijkheden is altijd een muurstopcontact nodig. Deze hoeft niet per se exact op de plaats te zitten daar waar je kast komt te staan, maar in ieder geval wel in de buurt.

Of verlichting in jouw kast mogelijk ook daadwerkelijk mogelijk is, is afhankelijk van een aantal (technische) zaken. Omdat we maatwerk meubels maken kunnen we alles exact afstemmen op de ruimte en het ontwerp van de kast. Ik adviseer je graag bij de keuze hierin.

Wat kost kastverlichting?

Dit is heel erg afhankelijk van je wensen, het model van je kast en de situatie.

Ik kijk altijd naar een oplossing die past bij de situatie en je budget.

Indien je kast verlichting krijgt, is extra tijd nodig bij de montage van de kast. Bij de offerte zullen we altijd de meerprijs hiervan vermelden.

Tip van de expert

Mocht kastverlichting niet in je budget passen dan is mijn advies om aan het plafond een plafondspot met meerdere lampen te monteren. Iedere spot kun je dan apart op de plekken richten die je extra aandacht wilt geven of waar extra licht gewenst is.

Persoonlijk advies: maatwerk kast

Ben je ook op zoek naar meubels op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden binnen ons bedrijf. Wij helpen je graag met advies, inrichting en bouw van meubels.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk