Tips voor het onderhouden van fineer

We werken bij het maken van onze meubels vaak met (eiken)fineer. Dit materiaal wordt altijd voorzien van een doorzichtige matte beschermlaag om vlekken en vergeling tegen te gaan. Deze beschermlaag kan door onze spuiter maar ook door jezelf aangebracht worden.

Deze beschermlaag doet natuurlijk heel veel qua bescherming, maar hieronder toch nog wat aanvullende onderhoudtips om problemen/teleurstellingen te voorkomen:

Regelmatig onderhoud

Fineer kunt je het beste schoonmaken door het met een licht vochtige, zachte en niet pluizende doek af te stoffen.

Sterke vervuilingen

Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven. Inkt-, fruit en viltstiftvlekken moeten onmiddellijk worden verwijderd, omdat deze anders blijvend op het meubeloppervlak kan inwerken. 

Kringen van vloeistoffen (door hitte)

Hoge temperaturen en vocht (van gekoelde dranken) kunnen een gefineerd meubeloppervlak aantasten. Ons advies is om altijd onderzetters te gebruiken om eventuele problemen te voorkomen. Ook bij gemorste vloeistoffen, vruchtensappen en alcoholische dranken is het advies om altijd meteen droog te deppen en niet in te laten werken.

Zonlicht

Fineer is een natuurlijk houtproduct en reageert daarom op lichtinval. Ondanks de beschermlaag die onze spuiter of jijzelf erop hebt aangebracht is toch ons advies vooral in de eerste maanden eventuele accessoires die op het fineer staan regelmatig te verplaatsen. De natuurlijke verandering van het hout kan dan over het gehele oppervlak gelijkmatig verlopen. Er ontstaan daarin dan geen lichte of donkere plekken.

Andere oplossing

Mocht je de aanschaf van een meubel in fineer overwegen en ‘schrikt’ bovenstaande informatie je af? Geen probleem: We werken met diverse leveranciers en materialen, waarvan ook onderhoudsvriendelijke soorten in een houtlook. We kunnen samen kijken of dit materiaal eventueel beter bij je past.

Meubel maatwerk

Wil je meer tips voor het onderhouden van je meubels of ben je überhaupt opzoek naar nieuwe meubels op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden binnen ons bedrijf. Wij helpen je graag met advies, inrichting en bouw van meubels. 

Persoonlijk advies maatwerk meubelen: 

Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 06-46113540 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk