Wat is fineer?

Fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (mdf of gegrondeerde mdf) wordt aangebracht. Omdat de fineerlaag echt hout is,  is het vaak niet van massief hout te onderscheiden. Massief hout heeft de eigenschap te gaan werken bij temperatuursverschillen. Hierdoor kan bijv. een kastdeur dan een wat andere vorm krijgen, waardoor de deur niet meer goed sluit. Omdat het binnenwerk bij fineer van mdf is en dit niet of nauwelijks werkt heb je bij fineer dus veel minder kans op vervorming.

Fineer is echt hout

Omdat de fineerlaag van echt hout gemaakt wordt heb je wel de natuurlijke uitstraling die massief hout ook heeft. Hout is een natuur product en is altijd uniek. Iedere fineerplaat is dus ook uniek en zal dus anders van uitstraling zijn. Bij het maken van jouw kast zal er altijd gekeken worden of de fineerplaten die gebruikt worden mooi bij elkaar passen.

voorbeeld fineer afwerking in keuken
Keuken met fineer afwerking

Soorten fineer

Er zijn heel veel verschillende houtsoorten en dus ook heel veel verschillende soorten fineer. Naast de houtsoort kun je bij fineer ook nog kiezen voor de afwerking van het fineer: wil je wel of geen noesten zien, wil je een gladde of geborsteld oppervlak. Kortom: er zijn heel veel verschillende keuzes in fineersoorten. Tevens heeft iedere fineer zijn eigen prijs. Een veel gebruikte fineer is momenteel eiken fineer.
Ons advies is om nooit fineer te kiezen vanaf een foto. Mocht je een foto op onze website zien waarvan de fineer je aanspreekt, dan kunnen wij een staal naar je opsturen. Hierdoor kun je veel beter zien of de kleur en de structuur van de fineer inderdaad voldoet aan je wensen en/of past bij je interieur.

De benodigde beschermlaag

Fineer moet altijd behandeld worden om vlekken op en verkleuring van het hout tegen te gaan. Je kunt hierbij kiezen uit:

  1. Fineer met een matte doorzichtige beschermlaag
  2. Fineer met een beschermlaag in een kleur

Ad. 1 Fineer met een matte doorzichtige beschermlaag:

Omdat deze beschermlaag mat en doorzichtig is zie je deze niet/nauwelijks zitten als deze is aangebracht. De laag kan op 2 manieren op de fineer aangebracht worden, namelijk met de hand of door de spuiter.

Afhankelijk van de soort kast, het gebruik van de kast en je budget kunnen/zullen we je adviseren welke optie ons voor jou het best lijkt.

Als de spuiter de beschermlaag aanbrengt dan is deze harder en dus minder kans op vlekken en beschadigingen. Tevens kan de spuiter een kleine kleurnuance aanbrengen in de beschermlaag, waardoor de fineer van jouw nieuwe kast bijvoorbeeld afgestemd kan worden op de kleur van een andere houten meubel in de ruimte. De spuiter kan wat kleurstalen voor je maken. Hij vraagt hiervoor een kleine vergoeding van een paar tientjes.

Als de beschermlaag met de hand aangebracht wordt heeft dit als voordeel dat dit iets goedkoper is en je de keuze hebt om dit ons te laten doen of dit zelf te doen. Het aanbrengen is erg makkelijk en omdat het materiaal doorzichtig is kan er eigenlijk niets mis gaan. Mocht je dit zelf willen doen dan zullen we je een handout sturen met alle informatie. 

In de grote lijnen is ons advies als volgt:

Aanbrengen matte doorzichtige beschermlaag door spuiter bij:

  • Kastdelen die intensief gebruikt worden (bijv. keukenkast)
  • Kastdeuren die via push to open systeem geopend worden. 
  • Indien de fineer van je kast moet matchen met een ander houten meubel.

Aanbrengen matte doorzichtige beschermlaag met de hand bij:

  • Kastdelen die nietintensief gebruikt worden (bijv. blad op tvkast).
  • Kastdeuren die voorzien zijn van beslag.
  • Je kosten wilt besparen.

Ad. 2 Fineer met een beschermlaag in kleur:

Fineer kan ook afgewerkt worden met een laklaag in een kleur. Je ziet dan de houtstructuur door de laklaag heen. Deze laklaag kan in iedere gewenste kleur aangebracht worden door de spuiter en is dan tevens de beschermlaag voor het fineer.

Deze optie is vooral geschikt als je een meubel zoekt met een houtstructuur en een kleur.  

Fineer houtstructuur

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over wat is fineer meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies. 

Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder kasten. Maar wat kost een kast op maat? Zie: Wat kost een kast op maat? 

Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen.