Je meubel in hout; wat zijn de mogelijkheden?

Je bent op zoek naar een meubel in hout. Dat lijkt een heel simpel iets, maar toch is het dat niet. Er zijn namelijk diverse soorten materialen waarmee we kunnen werken.

Waar wij niet mee werken is massief hout. Dit is een andere tak van sport binnen de meubel- en interieurbouw. Hiervoor zijn bepaalde machines en technieken nodig waar wij niet mee werken.

Met welke materialen we je wél van dienst kunnen zijn en welke van deze materialen voor jou geschikt zijn, is afhankelijk van je wensen, de maat van je meubel en je budget.

Hieronder de mogelijkheden op een rij:

Optie 1: Fineer

Fineer is echt hout, maar dan heel dun. Het is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (MDF of gegrondeerde MDF) wordt aangebracht. Fineer is vaak niet van massief hout te onderscheiden. Het binnenwerk bij fineer is van MDF, hierdoor heb je weinig kans op vervorming bij bijvoorbeeld temperatuurverschillen.

Optie 2: Fineer, gespoten in een kleur

Fineer wat gespoten wordt in een kleur is ook echt fineer. Het eindresultaat bij fineer wat gespoten wordt, is een houten meubel maar dan in een kleur. Bij deze optie zie je nog wel de houttekeningen door de kleur heen. 

Optie 3: Plaatmateriaal met houtstructuur van Italiaanse leverancier

Dit is kant en klaar materiaal en lijkt op hout. Het is een Italiaanse leverancier en zoals ook in de mode-en autobranche, hebben Italianen smaak. De panelen zijn van kunststof. Dat klinkt misschien wat goedkoop, maar het materiaal is van heel mooie en hoge kwaliteit. Wij werken veel met Italiaanse leveranciers en zijn daar zeer tevreden over. Je kunt gemakkelijk zelf gratis A4 stalen bij deze leverancier opvragen.

Optie 4: Plaatmateriaal met houtstructuur van Duitse leverancier

Ook dit is kant en klaar kunststof materiaal. Deze Duitse leverancier levert, net als zijn Italiaanse collega, kant en klaar materiaal wat op hout lijkt. Persoonlijk vind ik de Italiaanse leverancier net iets chiquer en meer inspirerend, maar de Duitse leverancier levert goed en degelijk materiaal. Het Duitse materiaal is meestal wat goedkoper. De Duitse leverancier heeft mooie houtlookpanelen in het assortiment, die ook door veel van onze klanten gekozen worden. Je kunt gratis A4 stalen bij deze leverancier opvragen.

Om te beslissen welk materiaal voor jouw gewenste meubel geschikt is, zijn de volgende stappen belangrijk.

Wat vind je belangrijk?

Vind je de echte hout uitstraling belangrijk of ga je voor de praktische kant van het materiaal? Welk materiaal past goed bij bijvoorbeeld je vloer en/of de rest van je interieur? Denk bij deze keuze ook aan je dagelijks gebruik en je gezinssituatie.

Wat is je budget?

Van de goedkoopste naar duurste versie op een rij:

Optie 4 < optie 3 < optie 1 < optie 2.

De voors-en tegens op een rij:

Voordelen: fineer is een mooi, natuurlijk materiaal waar heel veel soorten meubels van gemaakt kunnen worden. Kies je voor fineer, dan kies je voor een originele houtlook: de houttekening en de kleur zijn uniek.

Wil je bijvoorbeeld een tafelblad in houtfineer en heb je kleine kinderen die misschien op je mooie tafelblad zullen gaan knutselen? Laat het ons weten: we hebben een simpele en praktische tip!

Fineer heeft een doorzichtige beschermlaag nodig om vlekken en verkleuring tegen te gaan. Afhankelijk van het soort meubel doen wij dit met de hand of laten we dit door onze spuiter doen.

Nadelen: in hout kun je met een scherp voorwerp een kras veroorzaken. Dit kan dus ook in houtfineer.

Fineer moet altijd afgewerkt worden met een doorzichtige beschermlaag. Een beschermlaag zorgt voor extra kosten. Ondanks de beschermlaag kunnen na verloop van tijd toch gebruiksvlekken en verkleuringen ontstaan.

De prijs van fineer is helaas sinds de Coronapandemie erg gestegen.

Fineer is een natuurproduct en dus de kleur en houttekening kan altijd afwijken van de staal die je hebt gezien.

Het is belangrijk de schoonmaak-tips bij fineer in acht te nemen.

Voordelen: plaatmateriaal van de Italiaanse leverancier is goed, kant en klaar materiaal wat niet meer afgewerkt hoeft te worden.

Gebruiksvriendelijkheid: dit materiaal kan tegen een stootje en is makkelijk in onderhoud (doekje erover en het is schoon).

De Italiaanse leverancier heeft enorm veel keuze en de kleur wijkt nooit af van jouw gekozen staal.

Nadeel: dit materiaal is, ondanks alle moderne technieken, een houtlook: het zal nooit het echte hout evenaren.

Voordelen: plaatmateriaal van de Duitse leverancier is goed kant en klaar materiaal wat niet meer afgewerkt hoeft te worden. 

Gebruiksvriendelijkheid: dit materiaal kan tegen een stootje en is erg makkelijk in onderhoud (doekje erover het is schoon).

De Duitse leverancier heeft veel keuze en de kleur wijkt nooit af van jouw gekozen staal.

Nadeel: dit materiaal is, ondanks alle moderne technieken, een houtlook: het zal nooit het echte hout evenaren.

Optie 4 is veelal de goedkoopste optie.

Wat is de maat van je meubel?

Alle bovengenoemde materialen kopen we als platen in bij de groothandel. Elk materiaal heeft zijn eigen plaatmaat. Houdt hier rekening mee als je de materiaal keuze voor je meubel maakt.

Optie 1 en 2 hebben plaatmaat 3050 x 1220.
Optie 3 en 4 hebben plaatmaat 2800 x 2070.

Is je meubel langer dan de plaatmaat, dan kan het zijn dat er een naad in je meubel komt. Afhankelijk van het ontwerp is dit wel of niet zichtbaar. Indien de naad zichtbaar is, zullen we er altijd voor zorgen dat deze op een plaats komt waar het zo min mogelijk opvalt.

We maken maatwerk meubels dus we denken altijd met je mee voor een zo optimaal mogelijk eindresultaat! 

Binnenwerk op kleur

Normaliter is de binnenkant van een kast wit. Als we de binnenkant van de kast in een kleur maken, dan geeft dit een mooiere en chiquere uitstraling. De chiquere uitstraling komt in kleur helemaal tot zijn recht als je kiest voor een kast met een houten uitstraling. De meest voorkomende kleuren die we hiervoor gebruiken zijn lichtgrijs, donkergrijs, taupe en zwart. De meerprijs is op aanvraag, maar voor een gemiddelde tv-kast kost het een paar tientjes extra. 

Doorvoerdop in zwart, wit of RVS

Omdat we maatwerk meubels maken, kunnen we alles zo maken dat je geen draden van lampen en apparatuur ziet. Om draden weg te werken, werken we met doorvoerdoppen in een meubel. Onze doorvoerdoppen zijn leverbaar in zwart, RVS en wit. We kijken altijd wat bij jouw meubel met een houten uitstraling het mooiste past. De details maken immers het verschil!

Persoonlijk advies: meubels in hout(structuur)

Ben je ook op zoek naar meubels op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden binnen ons bedrijf. Wij helpen je graag met advies, inrichting en bouw van meubels.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk