Handige tips bij het ophangen van woonaccessoires

Vorige week had ik het idee om drie ronde spiegels op een wand in mijn huis op te hangen. In de winkel had ik een spiegel gevonden die in twee maten leverbaar was. Tja, dan sta je daar in de winkel je af te vragen welke maten nu het mooiste passen op die muur.  De afmeting van de muur had ik immers niet in mijn hoofd. 

Tip 1: Uitknippen vorm in karton of krant

Ik heb één spiegel gekocht en de andere beschikbare maat genoteerd. Thuis heb ik op een krant (maar dat kan ook op karton) de spiegelmaat uitgetekend en ook de andere beschikbare spiegelmaat. Ik heb deze krantenknipsels met een plakbandje op de muur geplakt. Zo kon ik goed zien hoe de verdeling zou worden.

De juiste maat

Een paar keer wat geschoven en uiteindelijk de beslissing genomen hoe ik het wilde hebben. Daarna bij de winkel meteen de juiste maten spiegels kunnen kopen.

Bovendien gaven de kranten meteen een houvast bij het boren in de muur.

Tip 2: afplakken met schilderstape

Je kunt bovenstaande tip ook gebruiken bij het ophangen van de tv, schilderij, lamp etc. Bij niet ronde vormen kun je evt. ook met schilderstape de maat van je woonaccessoire op de muur afplakken. Denk van te voren wel even na hoe lang je verwacht dat de tape zal blijven zitten om de maten aan te geven. Sommige tape is na een wat langere tijd nl. niet zo goed te verwijderen en/of laat lijmresten achter. 

Afmeting maatwerk meubelen

Ook bij maatwerk meubelen kun je vooraf kijken wat dit betekent in je interieur. Je kunt bijvoorbeeld bij een wandbank, de muur en vloer kunnen afplakken zodat de kaders van de bank zichtbaar zijn. Ook voor een los te plaatsen kast of tv-meubel krijg je zo een goed beeld. Natuurlijk kun je ook een complete maquette kunnen maken, maar dat gaat wellicht wat te ver.  Ik hoop je met bovenstaande tips handvatten te hebben gegeven om een goede inschatting en keuze te kunnen maken.