WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN BIJ EEN KEUKEN OP MAAT?

De aankoop van een keuken is een grote investering en een aankoop voor vele jaren, dus het is erg belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Als je kiest voor een maatwerk keuken kan deze nóg meer afgestemd worden op jouw specifieke wensen en de ruimte. Een gedegen voorbereiding zorgt dus voor een nóg beter eindresultaat!

Als wij een maatwerk keuken maken voor een klant, dan nemen we je aan de hand mee in dit proces. Hierdoor komt niemand voor verrassingen te staan en kan de keuken in de werkhal echt exact afgestemd worden op je wensen en de situatie. Dit zorgt voor een prachtige keuken met optimaal gebruiksgemak en bovendien voor een snelle en goede montage.

Het verschil met een keuken van de ‘keukenboer’ is dat je daar je materiaal, apparatuur en aanrechtblad kunt uitzoeken, waardoor het totaalplaatje van je keuken meteen compleet is. Wij leveren geen apparatuur en aanrechtbladen dus dit moet bij andere leveranciers geregeld worden. Dat betekent dat je iets meer zelf moet doen, maar natuurlijk helpen we je hierbij vanuit onze jarenlange ervaring en hoef je echt niet zelf het wiel hiervan opnieuw uit te vinden. En mocht je alles toch liever aan een expert uitbesteden? Ook daarbij kunnen we je helpen en zijn we je graag van dienst!

 Hieronder vind je alle informatie en te nemen stappen op een rij voor een maatwerk keuken.

 1. Plaats waar de maatwerk keuken moet komen te staan

Heb je zelf al een idee of wil je een advies hiervoor? Beiden opties zijn mogelijk. Tekeningen, schetsen, maten en/of foto’s van de situatie zijn altijd handig om te gebruiken bij dit onderdeel. 

 1. Welk model keuken en welke indeling?

Sommige klanten hebben zelf al een ontwerp gemaakt en/of hebben dit laten maken. Wij vullen zo’n ontwerp graag aan vanuit onze jarenlange ervaring. Vaak worden ontwerpen gemaakt die door ons technisch beter/mooier gemaakt kunnen worden, omdat met maatwerk veel meer mogelijk is dan veel mensen denken of weten. Verder worden soms dingen getekend of bedacht waarvan wij weten dat ze mooi ogen, maar niet praktisch zijn. We zullen de voor-en nadelen hiervan altijd aan je doorgeven, zodat je goed de afweging kunt maken waarvoor je kiest.

Heb je nog geen ontwerp? Ook dit kunnen wij voor je verzorgen. Knipsels en/of foto’s van wat je aanspreekt zijn altijd handig.

 1. Wat voor materiaal wens je voor de fronten?

Keukenfronten kunnen in diverse materialen gemaakt worden. Denk hierbij aan gemelamineerde mdf, gegrondeerde mdf gespoten in  wit of een kleur, houtfineer  of houtlook. Ook hierbij zullen we alle voors-en tegens met je bespreken. 

 1. Greeploze fronten of met beslag?

Fronten kun je voorzien van beslag, dus knopjes of grepen. Voordeel is dat je het materiaal van de front zelf niet aan hoeft te raken als je deze opent en dus minder last hebt van beschadigingen of vieze vingers.

Mocht je beslag op je fronten willen, dan kunnen wij ook deze voor je regelen.  

Je kunt ook kiezen voor komgrepen: dan wordt de greep ingefreesd in de kastdeuren. Dit kan niet ter plaatse gedaan worden en moet echt in de werkhal gebeuren. Het maken van komgrepen kost wat meer arbeidsuren en is dus duurder dan ‘gewoon’ beslag, maar dit geeft wel een heel strak en stoer eindresultaat!

 1. Wat voor apparatuur?

De keuze voor apparatuur is erg persoonlijk en bepaalt in belangrijke mate de totaalprijs van een maatwerk keuken. Wij kunnen geen apparatuur leveren, maar we geven je graag de adressen door waar je alle merken kunt kopen en dus zelf aan de hand van je budget en wensen een keuze kunt maken.

Soms is de maat van een apparatuur erg belangrijk in een ontwerp. We zullen dit dan je doorgeven en toelichten, waardoor je hierop kunt letten bij de te maken apparatuurkeuzes. Het is altijd raadzaam de technische gegevens van de gewenste apparatuur aan ons door te geven voordat je deze definitief aanschaft, zodat wij kunnen kijken of deze apparatuur ook (technisch) past bij het ontwerp van je keuken. De gekochte apparatuur kan in onze werkhal geleverd worden. Hierdoor kunnen we bij het maken van de keuken exact rekening houden met alle technische kenmerken, waardoor alles perfect op elkaar aansluit.

 1. Materiaal/kleur en dikte van het aanrechtblad.

De keuze van het aanrechtlad is erg persoonlijk en bepaalt in belangrijke mate de totaalprijs van een keuken. Wij kunnen geen aanrechtbladen leveren, maar geven je graag de adressen door waar je deze kunt kopen. Mocht je hier niet het blad kunnen vinden wat jij wilt: je kunt/mag ook een andere leverancier benaderen.

Het allerbeste is dat een aanrechtblad wordt ingemeten nadat de maatwerk keuken geplaatst is. Dan kan het blad namelijk exact op maat gemaakt worden, wat het mooiste en strakste eindresultaat geeft. Wij kunnen een tijdelijk wit aanrechtblad leveren, waardoor je de keuken toch gewoon kunt gebruiken tot het definitieve aanrechtblad geleverd wordt.

Je kunt bij het bestellen van het blad dan de maat doorgeven wat het ongeveer zal worden. De leverancier kan dan het blad vast in bestelling nemen. Nadat wij de maatwerk keuken geplaatst hebben kan hij het blad tot op de cm inmeten en het bestelde blad exact op maat laten maken. Hiervoor zijn meestal zo’n 2 a 3 weken nodig. Deze  weken kun je de keuken gewoon gebruiken, omdat wij een tijdelijk wit blad leveren met eventueel een tijdelijke spoelbak en kraan. Het nadeel is dat je keuken niet meteen na montage helemaal af is, maar het grote voordeel is dat je een blad krijgt wat exact past en niet met hele dikke kitnaden pas gemaakt hoeft te worden!

 1. Details:

Bij een maatwerk keuken maken de details de keuken compleet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spots in planken en binnenwerk op kleur. Normaliter wordt de binnenkant van een keuken in wit materiaal gemaakt. Door deze in een kleur te maken (bijv. taupe of lichtgrijs) krijgt de keuken een chiquere uitstraling aan een maatwerk keuken.Het zijn de details die het doen!

 1. De prijs:

De prijs van een maatwerk keuken is moeilijk aan te geven; de grootte, het model en gewenst materiaal, de keuze voor apparatuur en aanrechtblad zijn erg van invloed op de prijs. Pas als deze bekend zijn kan jouw offerte gemaakt worden.

 1. Inmeten:

Om een goed advies te kunnen geven is het nodig om de ruimte met eigen ogen te zien en te kunnen voelen. Daarom komen we altijd bij je langs. Ook worden dan alle maten met een laser exact ingemeten. Tevens wordt gekeken naar alle technische aspecten zoals stopcontacten/afvoeren, etc. Mochten we hierover vragen, opmerkingen of tips hebben, dan bespreken we deze met je.

 1. Montage:

De montage van een maatwerk keuken neemt meestal zo’n 2 dagen in beslag. Wij kunnen leveren op dagen welke jou het beste uitkomen.

We zijn meubelmakers en geen loodgieters. Ons advies is daarom ook om gas-en wateraansluitingen door een erkend loodgietersbedrijf te laten doen. 

Tijdens de montage zijn we er op het afgesproken tijdstip, dekken we de vloer netjes af, gaan we voorzichtig om met je spullen, nemen we alle apparatuurverpakkingen mee en laten de ruimte weer opgeruimd achter.

VOORDELEN VAN EEN MAATWERK KEUKEN OP EEN RIJ:

 • Volledig benutting van de ruimte omdat alle maten voor kasten/lades te maken zijn. Denk aan lades, kleppen of deuren in je maatwerk kast.
 • Niet overal paslatten (‘tussenstroken’). Hierdoor een strakkere en rustigere uitstraling en effectief benutting ruimte.
 • Ontwerp en indeling exact af te stemmen op je wensen, dagelijks gebruik en de ruimte.
 • Ontwerp en uitvoering tot in detail.
 • Eerlijk advies door een expert, exact op jouw wensen afgestemd.
 • Persoonlijke begeleiding door experts in het totale proces.
 • Korte communicatielijnen.
 • Je ontvangt foto’s vanuit de werkhal tijdens het maakproces.
 • Mochten er, ondanks de gedegen voorbereiding, tijdens het maakproces toch andere of betere (technische) ideeën ontstaan, dan zullen we dit altijd met je bespreken.
 • Bij ‘fabriekskeukens’ gaat veel mis, zoals een verkeerd geleverd aanrechtblad, apparatuur welke niet past etc. Bovendien duurt het vaak nog weken voordat het probleem wordt opgelost en zit jij dus met een keuken die niet af is. Dit komt omdat in de fabriek  mensen de keuken maken die jou persoonlijk en jouw situatie niet kennen en bovendien verkopers en makers niet bij elkaar op een afdeling werken. De kans op miscommunicatie is dan erg groot. Bovendien voeren de makers ‘alleen maar’ uit wat hen opgedragen wordt. Dit is totaal anders bij een meubelmaker die een maatwerk keuken voor je maakt. Wij zijn  immers persoonlijk bij jouw keuken van a tot z betrokken en  weten  alle ins en outs. Deze worden tijdens het maken in de werkhal meegenomen  en waardoor we alles exact op elkaar kunnen afstemmen. Dat is wat maatwerk immers is!

Persoonlijk advies maatwerk meubelen: 

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 06-46113540 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk