Lades, kleppen of deuren in je maatwerk kast?

Wanneer kies je voor lades?

Lades zijn niet goedkoop, maar zijn wel super handig en zorgen voor een nog optimaler benutten en gebruik van gehele ruimte van de kast. Vooral de ruimte onderin de kast  is vaak onhandig: je moet op je knieën gaan zitten om hierbij te kunnen en de spullen die onderin en achterin, daar kun je al helemaal niet makkelijk bij. Door het plaatsen van een lade wordt deze ruimte ook optimaal benut.

Prijs van de lade(s) is afhankelijk van je keuze. We werken met 2 merken, met ieder hun eigen prijs. 

Grass lades 

Deze zijn zilvergrijs en hebben een wat rond aflopende lage zij-en voorkant. Deze lades zijn softclose dus vallen vanzelf dicht als je er tegen aanduwt. Er kan ook een ladefront op dit ladesysteem gemaakt worden. De lade open je door je vingers aan de onderkant van het ladefront te plaatsen en naar je toe te halen of via het beslag of uitsparing van het ladefront.   

Grass lades
Blum lades

Blum lades

Deze zijn in diverse kleurenen materialen leverbaar en hebben een wat strakkere en chiquere uitstraling. Deze lades zijn ook met een wat hogere voor – en zijkant leverbaar. Ook bij Blum lades kan er een ladefront op dit ladesysteem gemaakt worden en zijn de lades voorzien van een een softclose sluiting.
In dit merk kunnen ook zogenaamde ‘ push to open’ lades besteld worden. Bij dit systeem gaat de lade open doordat je drukt op het ladefront.  Het push to open systeem brengt een meerprijs met zich maar is een zeer mooi systeem.

Wij werken voornamelijk met Blum lades.

Wanneer kies je voor kleppen?

Kleppen zijn handig in lage kasten, bijvoorbeeld in tv-of haardkasten. Kleppen worden vaak gebruikt voor kastdelen waar apparatuur in moet komen. Maar je apparatuur kan ook makkelijk radiografisch gemaakt worden, waardoor je door een front heen kunt richten om je apparatuur te bedienen en een klep dus niet meer altijd per se nodig is. Wil je weten hoe je je apparatuur radiografisch kunt maken? Neem dan contact met ons op.

De klep kun je openen door een push to open systeem of (ingefreesd) beslag. Dit zit dan bovenaan het klepfront. De klep valt naar je toe naar voren open.

In een klepcompartiment zit ook altijd een verstelbare legplank. Komt er apparatuur op deze legplank te staan? Dan maken we meteen een uitsparing hierin voor alle bedrading. 

Wanneer kies je voor een deur(tje)?

Deuren zijn geschikt voor fronten van maximaal 65 cm breed. Als een front breder wordt dan kan het wat problemen geven met de scharnieren. Verder is de uitval van de deur dan vrij groot, wat niet altijd handig is met de loopruimte voor de kast. Is het front van jouw meubel breder? Dan dan kun je dus niet voor een deur kiezen, dan moet je naar een lade of klep. Dit zorgt wel voor een meerprijs.

Als je een kast met een deur hebt, dan is de binnenkant van de kast waarop de deur komt voorzien van één of meerdere verstelbare legplanken. Besef wel dat de onderste ruimte van de kast dan minder makkelijk in gebruik is: Je moet op je hurken om bij de spullen onderin de kast te kunnen én je spullen komen wat meer achter elkaar te staan, waardoor je niet altijd meteen overal bij kunt als je de deur open doet. 

We kunnen de deur voorzien van een push to open systeem. Je drukt dan op het front en dan gaat de deur open. We kunnen ook beslag erop monteren of infrezen. Het push to open systeem is wat goedkoper dan beslag, maar bedenk wel dat deze techniek niet altijd handig is ivm vingerafdrukken. Infrezen van beslag brengt soms een meerprijs met zich mee.

Wil je beslag op de kastfronten?

Kastfronten kun je voorzien van beslag, dus knopjes op de deuren. Voordeel is dat je het materiaal van de kast zelf niet aan hoeft te raken als je de deur opent en dus minder last van beschadigingen of vieze vingers. Ook kan het beslag ter plaatse gemonteerd worden.

Mocht je beslag op je kastdeuren willen, kijk dan zelf even op internet wat je mooi vindt en bij je budget past. Er zijn namelijk zo ontzettend veel mogelijkheden met ieder hun eigen prijs. Je kunt beslag zelf bestellen en opsturen naar onze werkhal, het op de dag van de montage erop laten zetten of het zelf monteren. Wij weten ook mooie website, dus laat het weten als je hierbij hulp nodig hebt. 

Infrezen van beslag brengt een meerprijs met zich mee.

Beslag kastfronten knopjes

Push to open

Houd je van strak en wil je geen beslag op je kast, dan is het push to open systeem voor jou ideaal. Door op de deur te duwen gaat de kast open en als je de deur dicht duwt ‘klikt’de deur weer vanzelf dicht. Omdat je direct contact hebt met de kast kun je wat eerder last hebben van vingerafdrukken, dus keuze van materiaal voor de kast kan hierbij een belangrijke afweging zijn.

Komgrepen lades

Komgrepen

Wil je geen beslag maar ook geen push to open? Dan zijn komgrepen wellicht de oplossing voor jou: door middel van een horizontale uitsparing boven de deur of lade kun je de lade openen. Het maken van komgrepen is duurder dan push to open deuren omdat het meer arbeidstijd kost om dit te maken.