Wat is het verschil tussen gemelamineerde MDF en gemelamineerd spaanplaat?

Gemelamineerde MDF

Als jouw kast een model heeft waarbij niet in verstek gewerkt hoeft te worden, je van goed en degelijk materiaal houdt en je je kast in witkleur 9010 wilt hebben, dan is een kast in gemelaminieerde MDF echt iets voor jou.

Een witte melaminelaag is in de fabriek op MDF geperst.Hierdoor is het materiaal  ‘kant–en-klaar’: het hoeft niet nog afgelakt of door de spuiter gespoten te worden, wat dus weer scheelt in de aanschafprijs. Bovendien is dit materiaal makkelijk schoon te maken.

De melaminelaag heeft een lichte structuur (‘sinaasappelhuid’ ) maar dit is nauwelijks zichtbaar.

Gemelamineerde MDF
Gemelamineerde MDF witte kast
Gemelamineerde MDF kast

Wij zagen de panelen voor jouw kast op maat en werken deze machinaal af met een zgn kantenband. 

Bij een witte kast wordt het binnenwerk ook van dit witte materiaal gemaakt, waardoor de legplanken en de verdere binnenkant van de kast dus niet verder afgewerkt hoeven te worden.

Gemelamineerd spaanplaat

Bij gemelamineerd spaanplaat is het materiaal waarop de melaminelaag aangebracht wordt niet van mdf maar van spaanplaat. Spaanplaat is veel lichter van gewicht en dus minder sterk dan gemelaminieerde mdf. Hierdoor is het niet geschikt voor alle kasten. Omdat je spaanplaat minder strak kunt afzagen werken wij voor de buitenkant van een kast liever niet met dit materiaal. Ook de verstektechniek passen we liever niet toe in gemelamineerd spaanplaat. Het materiaal is net als gemelamineerde mdf makkelijk in onderhoud.

Gemelamineerd spaanplaat
Gemelamineerd spaanplaat kast

Gemelamineerd spaanplaat is wel geschikt voor het binnenwerk van een kast. Onder andere omdat de legplanken niet in verstek gemaakt hoeven te worden en het materiaal in heel veel kleuren geleverd kan worden. Door dit laatste kan het binnenwerk van een kast op kleur gemaakt worden. Dit geeft een mooie en chique uitstraling. Mocht je bijv. voor een kast in houtfineer of antraciet grijs kiezen,  dan is het mooi om het binnenwerk van de kast bijvoorbeeld in een lichtgrijze tint in plaats van ‘gewoon’ wit te maken. Een binnenwerk op kleur brengt een meerprijs met zich mee, maar is zeker een overweging waard.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over het verschil tussen gemelamineerde MDF en gemelamineerd spaanplaat meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies. 

Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder kasten. Maar wat kost een kast op maat? Zie: Wat kost een kast op maat? 

Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen.