Wat is het verschil tussen gemelamineerde MDF en gemelamineerd spaanplaat?

Gemelamineerde MDF

Heeft jouw kast een model waarbij niet in verstek gewerkt hoeft te worden? Houd je van goed en degelijk materiaal? En wil jij je kast in witkleur 9010 hebben? Dan is een kast in gemelaminieerde MDF echt iets voor jou!

Een witte melaminelaag is in de fabriek op MDF geperst. Hierdoor is het materiaal ‘kant–en-klaar’. Het hoeft niet nog afgelakt of door de spuiter gespoten te worden, wat dus weer scheelt in de aanschafprijs. Bovendien is dit materiaal makkelijk schoon te maken.

De melaminelaag heeft een lichte structuur (‘sinaasappelhuid’), maar dit is nauwelijks zichtbaar.

Wij zagen de panelen van de kast op maat en werken de panelen machinaal af met een zgn kantenband. 

Bij een witte kast wordt het binnenwerk ook van hetzelfde witte materiaal gemaakt. Hierdoor hoeven de legplanken en verdere binnenkant van de kast niet verder afgewerkt te worden. 

Gemelamineerd spaanplaat

Bij gemelamineerd spaanplaat is het materiaal waarop de melaminelaag aangebracht wordt niet van MDF, maar van spaanplaat. Spaanplaat is veel lichter van gewicht en dus minder sterk dan gemelaminieerde MDF. Hierdoor is het niet geschikt voor alle kasten. Doordat je spaanplaat minder strak kunt afzagen, werken wij voor de buitenkant van een kast liever niet met dit materiaal. Ook de verstek techniek passen we liever niet toe in gemelamineerd spaanplaat. Het materiaal is net als gemelamineerde MDF makkelijk in onderhoud.

Gemelamineerd spaanplaat is wel geschikt voor het binnenwerk van een kast. Onder andere omdat de legplanken niet in verstek gemaakt hoeven te worden en het materiaal in heel veel kleuren geleverd kan worden. Door dit laatste kan het binnenwerk van een kast naar eigen wens op kleur gemaakt worden. Dit geeft een mooie en chique uitstraling. Kies je bijvoorbeeld liever voor een kast in houtfineer of antraciet grijs? Dan is het mooi om het binnenwerk van de kast bijvoorbeeld in een lichtgrijze tint te maken in plaats van ‘gewoon’ wit. Een binnenwerk op kleur brengt een meerprijs met zich mee, maar is zeker een overweging waard.

Persoonlijk advies: maatwerk meubels

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over het verschil tussen gemelamineerde MDF en gemelamineerd spaanplaat meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies. 

Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder kasten. In een eerdere blog vertellen we wat een kast op maat kost

Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk