Wat is verstekzagen?

Het in verstek zagen van hout is een bepaalde zaagtechniek.

Om de uitleg wat te verduidelijken hieronder twee foto’s als voorbeeld:

Op de linkse foto is het blad van de bartafel niet in verstek gemaakt. Je ziet het bovenblad en daaronder wordt een lat geplaatst. Je ziet dus de kopse kanten van het hout van het bovenblad.

Op de rechtse foto is het blad van de bartafel in verstek gezaagd. Hierbij zijn het hout van het bovenblad en de onderlat beiden in een hoek van 45 graden gezaagd en vastgelijmd. Hierdoor lijkt het alsof het blad nu massief is. Je ziet dus niet meer de kopse kanten van het hout van het bovenblad.

Bovengenoemde verstektechniek passen wij vaak toe op onze meubels, omdat het een mooie, robuuste en strakke uitstraling geeft. Bovendien geeft het een rustiger beeld, omdat je de kopse kanten van het hout dus niet ziet. De techniek kan worden toegepast op bladen, poten, planken, zijwangen van kasten etc.

Verstekzagen brengt wel wat meer werk met zich mee en heeft dus een wat hogere prijs, maar het is het meer dan waard!

Verstekzagen
Verstekzagen kast

Is ieder materiaal geschikt om verstek te zagen?

Verstekzagen kan goed toegepast worden op bijvoorbeeld fineer, mdf en donkere houtlook. Op gemelamineerde mdf en spaanplaat is het niet altijd geschikt. Hoe lichter de kleur van de melaminelaag hoe minder geschikt. Dit komt omdat bij het verstekzagen de (bruine) binnendrager zichtbaar wordt en je dus een bruin randje te zien krijgt.

Bij een melaminelaag in een donkere of houtstructuur is de dragen minder zichtbaar.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over wat is verstekzagen meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies. 

Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder kasten. Maar wat kost een kast op maat? Zie: Wat kost een kast op maat? 

Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen. 

Lichte melaminelaag