Waarom kiezen voor een wandbank bij mijn tafel?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een wandbank bij hun tafel. Meubel en Maatwerk kan een wandbank op maat maken naar ieders wens. Meer weten over de kosten van een wandbank? Lees het blog: wat kost een wandbank op maat?

Benieuwd naar alle voordelen en nadelen? Je vindt ze hier op een rij:

(door op onderstaande items te klikken zie je nog meer aanvullende en achtergrondinformatie)

Voordelen

Een wandbank heeft namelijk geen schuifruimte nodig die bij een stoel wel nodig. Deze schuifruimte is zo’n 100cm dus door het plaatsen van een wandbank scheelt dit aanzienlijk.

Als je een tafel hebt met een middenpoot dan kun je de tafel ook nog meer naar de bank toeschuiven, wat ook nog extra ruimte bespaard.

Een aantal items naast elkaar (de stoelen) die ook nog vaak wat rommelig naast elkaar staan geven een minder rustig effect in de ruimte dan één groot item (de wandbank).

Wil je een strakke, rustige uitstraling  en vind je veel verschillende rugkussens te druk? Onze stoffeerster maakt ook dikke, brede rugkussens. Als je deze in dezelfde stof laat maken als je matraskussen dan is het eindresultaat heel rustig en deze kussens zorgen voor extra zitcomfort. Let op: ons advies is om de zitting van de bank dan net iets dieper door ons te laten maken.

Door het plaatsen van een grote wandbank benadruk je de lengte van de kamer of keuken. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect, waardoor de ruimte groter lijkt. Mijn advies is altijd om de bank langer te maken dan je tafel. Hierdoor wordt het ruimtelijk effect nog eens extra benadrukt.

Op een wandbank kunnen veel mensen zitten, wat super handig is bij feestjes, borrels, kinderfeestjes etc. Vooral als je een lekker lange wandbank hebt kunnen ook gasten op de uiteindes van de bank zitten. Deze gasten zitten dan niet aan de tafel maar wel bij de tafel en dus gewoon lekker bij  het gezelschap. Je hoeft dus geen extra stoelen bij te plaatsen.

Voor een goede zit zijn drie dingen belangrijk:

 1. Een schuine rugleuning
  Deze schuine rugleuning zorgt namelijk voor een goede zit. We kunnen ook wandbanken zonder rugleuning maken, maar bedenk dan wel dat je dus met je rug tegen de muur zit. Dit is prima voor een uurtje, maar niet als je een avond lekker lang wilt tafelen of een aantal uren achter elkaar aan de tafel zit te werken. Ook worden hoofden sneller tegen de muur gelegd, wat dus kan zorgen voor viezigheid op de muur.
 2. Een terugvallend kuitstuk
  Niemand zit helemaal kaarsrecht op een bank. Veel mensen plaatsen hun onderbenen wat naar achter. Een terugvallend kuitstuk is dus een must vinden wij.
 3. Goed matraskussen
  Vooral de kwaliteit van het matraskussen is van wezenlijk belang voor een goede zit. De dikte moet goed zijn maar vooral de kwaliteit van de vulling is erg belangrijk. Een goedkope vulling veert niet mee en zal na een bepaalde tijd pletten/inzakken. Hierdoor voel je de houten zitting als je op de bank zit. Dit is niet prettig! Onze stoffeerster maakt maatwerk matraskussens met een hoogwaardige vulling. Deze vulling heeft een vering wat dus zorgt voor een aangename zit. Verder is ook de stof van het kussen van hoge kwaliteit en dus goed wasbaar. Door het plaatsen van de rits aan de achterkant is het kussen keerbaar. Een vlek op je kussen? Door het kussen om te draaien is de vlek niet zichtbaar en hoef je de hoes dus niet meteen te wassen.  Een goed matraskussen is niet goedkoop. Mijn advies is dan ook altijd om voor de stof een neutrale kleur te kiezen, waar je niet snel op uitgekeken bent en die makkelijk te combineren is met de rugkussens.
 4. Extra optie: extra zitcomfort
  Onze stoffeerster maakt ook dikke, brede rugkussens. Als je deze in dezelfde stof laat maken als het matraskussen dan is het eindresultaat strakker en rustiger dan als je losse kleine rugkussens gebruikt. Ook zorgen de dikke en brede rugkussens voor extra zitcomfort. Let op: ons advies is om de zitting van de bank dan net iets dieper door ons te laten maken.

Door de losse rugkussen kun je makkelijk een nieuwe sfeer creëren. Ben je uitgekeken op je huidige rugkussens? Door  nieuwe kussens te kopen heb je meteen een andere sfeer in huis! Bovendien kan een ieder die op de bank zit zelf zijn/haar gewenste zit bepalen door de rugkussens te schikken naar zijn/haar wens. 

We kunnen kleppen en/of lades onder de zitting maken wat zorgt voor extra opbergmogelijkheden.  Let wel: bij kleppen moet het matraskussen dus eerst verwijderd worden voordat je de kleppen kunt openen. De opbergruimte is dus vooral geschikt voor dingen waar je niet dagelijks bij moet. Denk aan de fonduepan, de oliebollen schaal etc.

Of lades mogelijk zijn in jouw wandbank is even afhankelijk van het definitieve ontwerp. We adviseren je graag indien je hierin interesse hebt.

Als er een stopcontact op de muur zit daar waar de bank komt te staan, dan kunnen we deze op het kuitstuk van de bank zetten. Hierdoor gaat je muurstopcontact dus niet verloren. Een ander voordeel is dat je geen ‘zwevende’ kabels in je ruimte meer hebt. Wil je meer stroompunten? Geen probleem: vanuit het muurstopcontact kunnen we meerdere stroompunten op het kuitstuk realiseren. Kortom: genoeg stroompunten als er meerdere personen aan tafel zitten met mobiele telefoons, laptops etc.

Wij kunnen de bank voor je aflakken, maar je kunt dit ook makkelijk zelf doen. We werken met gegrondeerde mdf welke meteen afgelakt kan worden. Ben je handig en kun je omgaan met een boormachine en accutol? Dan kun je de bank ook wellicht ook zelf monteren. De montagehandleiding wordt door ons verzorgd. De bank kan tegen betaling bezorgd worden, maar zelf ophalen kan natuurlijk ook.

Een wandbank geeft een hele gezellige en uitnodigende en staat garant voor vele uren woonplezier!

Nadelen

Omdat niet één huis een rechte muur of vloer heeft, moet de wandbank gemonteerd worden aan de muur. Dit gebeurd door een lat op de muur te boren waarop de bovenkant van de schuine rugleuning wordt geschoven. De bank kan zo worden vastgeschroefd aan deze bovenstaande lat. Daarna wordt e.e.a. afgekit. Door dit alles is het dus niet mogelijk de bank zomaar even te verplaatsen.

Als je een tafel hebt met poten op de kopse kant dan kan de instap wat moeilijker zijn. Bij een tafel met een poot in het midden of een poot die wat terugvalt is de instap makkelijker. Het is erg persoonlijk of bovenstaande iemand ergert, dus bedenk even goed wat jij hierin wilt.

Rechts onder zie je foto met beperkte instapruimte. Door een tafel met maar één poot, creëer je meer instapruimte, zoals op de linkerfoto te zien is.

We hebben de afgelopen jaren heel wat woonhuizen mogen voorzien van wandbanken en echt iedereen is enthousiast over deze aankoop! Bij een wandbank hoort natuurlijk een tafel. Over de juiste afmeting van de tafel hebben we een blog geschreven ‘een nieuwe tafel: welke maat moet ik kiezen?

Advies nodig?

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over wandbanken bij tafels meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies.

Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder banken en tafels. Bekijk voorbeelden van onze wandbanken bij eettafel om inspiratie op te doen.

Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen.