Wat kost een wandbank op maat?

Deze vraag wordt me vaak gesteld. Helaas is hier niet zo snel antwoord op te geven; de prijs is namelijk afhankelijk van je wensen met betrekking tot model, maat, eventuele extra opties en afwerking.

Is een maatwerk meubel altijd duurder?

Er wordt vaak gedacht dat het maken van meubels op maat veel duurder is dan meubel uit de woonwinkel of over het algemeen erg duur is. Dit is niet altijd het geval. Sommige aanpassingen aan het maatwerk kosten zelfs helemaal niets extra. Mocht het maatwerk meubel wel een hogere prijs met zich meebrengen, weet dan wel de voordelen ten opzichte van een standaard meubel:

 • Het meubel past qua afmeting precies, waardoor rust en ruimte ontstaat in de ruimte waarin het meubel staat.
 • Het materiaal waarvan het meubel is gemaakt van hoge kwaliteit.
 • Geen last meer van stopcontacten, draden, verwarming etc.; deze kunnen in het meubel weggewerkt worden.
 • Het ontwerp, de kleur en het materiaal is precies afgestemd op jouw wensen en ideeën.

Door dit alles heb je iedere dag en voor een langere periode zeer veel plezier van jouw meubel op maat.

Meer voorwerk, ander eindresultaat

Als je een maatwerk wandbank wenst, zijn er een aantal zaken waarover je goed moet, mag en kan nadenken. Dit kost wat meer tijd dan ‘gewoon’ een bank kopen in de winkel en wachten totdat deze eindelijk geleverd wordt.

Een bank op maat kopen kan je meer zien als een project, maar niet zomaar een project. Nee, een heel leuk project waarbij je exact jouw ideeën en wensen kunt aangeven en waarbij ik deze zal aanvullen met mijn tips, tricks en adviezen vanuit mijn jarenlange ervaring.

Jouw eigen ideeën en wensen worden uitgevoerd

Omdat ik het zo ontzettend belangrijk vind dat jouw wandbank niet alleen mooi is maar zeker ook praktisch in het gebruik en bovendien past bij je wensen en budget help ik je graag bij de te maken keuzes. Dit doe ik door o.a. goed en eerlijk de voordelen en nadelen van een keuze aan je uit te leggen of te laten zien, waarna jij zelf beslist wat bij je past.

Kortom: een beetje van jou en een beetje van mij. En dat resulteert iedere keer weer in een uniek meubel, wat bovendien onder jouw naam opgenomen wordt in ons assortiment.

Waar moet ik opletten bij een wandbank?

Er zijn nogal wat zaken waarover beslissingen gemaakt kunnen worden bij een maatwerk wandbank. Ik zet ze graag voor je op een rij:

 • In welke ruimte van je huis komt de wandbank te staan?

Maatwerk wandbanken kunnen voor alle ruimtes gemaakt worden, maar we maken ze meestal voor de keuken of woonkamer.

 • Naar wat voor soort wandbank ben je op zoek?

Je hebt verschillende modellen wandbanken. Wij maken met grote voorkeur wandbanken met een schuine rugleuning en een terugvallend kuitstuk. Deze kenmerken zorgen namelijk voor een optimale zithouding.

 • Is een wandbank geschikt in mijn situatie?

Er zijn drie mogelijke situaties, namelijk:

 1. Een wandbank waarvan alleen de rug tegen de muur staat
 2. Een wandbank waarvan één zijde tegen een muur staat
 3. Een wandbank tussen twee muren

Hieronder lees je per optie de belangrijkste checkpunten zijn:

 1. Een wandbank waarvan alleen de rug tegen de muur staat
 • Past de hoogtemaat van de rugleuning (80 of 90cm) op je muur?
 • Zit er een muurstopcontact op de muur? Zo ja: wil je deze hergebruiken of zelfs een extra stopcontact?
 • Zit er een muurplint op de muur? Zo ja: kan deze verwijderd worden of moet er een plintuitsparing gemaakt worden?
 • Andere bijzonderheden? Meld ze! Ik denk graag met je mee voor een zo optimaal mogelijk resultaat!
 1. Een wandbank waarvan één zijde tegen een muur staat
 • Past de hoogtemaat van de rugleuning (80 of 90cm) op je muur?
 • Is de breedte van de muur waartegen de ene zijde van de bank komt te staan minimaal 60cm? Indien dit niet het geval is, is dit in veel gevallen op te lossen, maar dan moet de muur niet smaller dan zo’n 45cm zijn.
 • Zit er een muurstopcontact op de muur? Zo ja: wil je deze hergebruiken of zelfs een extra stopcontact?
 • Zit er een muurplint op de muur? Zo ja: kan deze verwijderd worden of moet er een plintuitsparing gemaakt worden?
 • Andere bijzonderheden? Meld ze! Ik denk graag met je mee voor een zo optimaal mogelijk resultaat!
 1. Een wandbank tussen twee muren:
 • Past de hoogtemaat van de rugleuning (80 of 90cm) op je muur?
 • Is de breedte van de muren waartussen de bank komt te staan minimaal 60cm diep? Indien één of beiden muren minder diep is, dan is dit in veel gevallen op te lossen, maar dan moet de muur/moeten de muren niet smaller dan zo’n 45cm zijn.
 • Zit er een muurstopcontact op de muur? Zo ja: wil je deze hergebruiken of zelfs een extra stopcontact?
 • Zit er een muurplint op de muur? Zo ja: kan deze verwijderd worden of moet er een plintuitsparing gemaakt worden?
 • Andere bijzonderheden? Meld ze! Ik denk graag met je mee voor een zo optimaal mogelijk resultaat!
 • Welke maten zijn mogelijk?

We maken meubels op maat, dus alle maten wandbanken zijn te maken. Onze ervaring is dat onderstaande maten de beste maten zijn voor een goede zit:

 • hoogte 80 cm
 • diepte 60 cm
 • zitdiepte 50 cm

Het randje bovenop de rugleuning is een paar cm diep. Voor personen die lang zijn zorgt een hoogte van 90cm voor een prettigere zithouding.

Als jouw bank op maat langer dan drie meter moet worden, dan kan deze niet in één geheel gemaakt worden, omdat het materiaal waarmee wij werken maar drie meter lang is. Verder is drie meter ook niet altijd handig met vervoer en kan deze langere lengte niet altijd bij iedereen in één keer naar binnen i.v.m. draaiingen. We moeten dus twee banken maken die in zijn geheel jouw gewenste lengte vormen. Dit is dus extra werk en brengt een andere prijs met zich mee.

Tip: Als je twijfelt over hoe groot de bank op maat kan of moet worden, dan is een handige tip om met schilderstape de maten af te plakken op je vloer of muur. Hierdoor krijg je wat meer gevoel van hoeveel ruimte je nieuwe meubel gaat innemen in de ruimte en, bijvoorbeeld, hoeveel doorloopruimte je dan nog hebt in de ruimte.

Tip: Mijn advies is altijd om de bank in ieder geval langer te maken dan je eettafel. Hoe langer de bank, hoe makkelijker de instap, hoe meer zitplaatsen én het zorgt bovendien voor een heerlijk ruimtelijker effect in de ruimte!

Tip: Een tafel met een onderstel in het midden of terugvallende poten is niet per se noodzakelijk, maar dit zorgt wel voor de makkelijkste instap. Bovendien kun je een tafel in dit model net wat meer naar de bank op maat schuiven, wat weer ruimte scheelt.

 • Welke opties zijn er nog meer voor een wandbank?

Door onderstaande extra opties wordt jouw wandbank nog praktischer en een fijner meubel in jouw huis.

Stopcontacten:

Muurstopcontacten kunnen op het kuitstuk gezet worden en extra stopcontacten kunnen worden toegevoegd als je dit wenst. Dit is super handig als je aan tafel wilt werken met je laptop, je telefoon wilt opladen of als je gezellig gaat gourmetten, je hebt dan immers geen last meer van ‘overhangende’ snoeren.

Mocht je ruimte onvoldoende stopcontacten hebben of wil je het stopcontact liever op een andere plaats dan daar waar het muurstopcontact zit? Wij kunnen via de binnenkant van de wandbank de stroom makkelijk verleggen naar een andere plaats, dus geef je wensen hierin gerust door!

We werken met enkele en dubbele stopcontacten.

Stopcontact wandbank

Uitsparing muurplint:

Het mooiste eindresultaat krijg je als de bank strak tegen de muur komt te staan. Als er een muurplint zit dan zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je haalt de muurplint weg en zet een verkorte muurplint tegen de zijkant van de bank aan.
 2. We maken een plintuitsparing in de bank. Hierdoor schuift de bank met plintuitsparing om de muurplint heen en staat de bank alsnog strak tegen de muur aan.

Indien je een plintuitsparing wenst, geef dan de hoogte en de diktemaat van de muurplint door.

Afwerking zijkant:

De zijkant van de bank kan dicht gemaakt worden op de twee manieren zoals hieronder weergegeven. Optie 1 geeft het meest ruimtelijke gevoel. Deze manier maken we dan ook het meest.

wandbank uitsparing
wandbank uitsparing

Kussens:

We hebben al jaren een samenwerking met een stoffeerster die het matraskussen helemaal op maat voor je maakt. Dit kussen is voorzien van een kwalitatief binnenkussen met vering, wat zorgt voor een comfortabele zit. Verder is de stof van het merk Sunbrella. Dit is een zeer hoogwaardige stof en makkelijk in gebruik, goed te wassen en verkleurd niet/nauwelijks. Bovendien is het kussen keerbaar dus bij een vlek draai je het kussen gewoon om en hoef je het dus niet meteen te wassen.

Stofstalen kunnen naar je toegestuurd worden. Bovenstaand matraskussen is niet goedkoop, maar zorgt wel voor een prettige zit. Mijn advies is altijd om het matraskussen in een neutrale kleur te kiezen, zodat je hier de komende jaren mee vooruit kunt en deze kleur ook makkelijk te combineren is met de losse kussens.

Keuze voor losse kussens

De losse kussens zorgen voor flexibiliteit; je kunt ze overal en nergens kopen in alle prijzen en maten. Bovendien kun je zo je sfeer in huis makkelijk veranderen: nieuwe hoezen en je hebt weer een totale andere eethoek!

De losse kussens zorgen er tevens voor dat iedere bankgebruiker ten alle tijden zelf kan bepalen hoe hij/zij het fijnste zit: geen, één of zelfs meerdere kussens in je rug? Geen probleem; alles is mogelijk!

Houd je meer van strak en vind je losse kussens wat rommelig? We leveren ook grote brede rugkussens. Door deze in dezelfde stof als het matraskussen te laten maken ontstaat een rustig geheel. Mijn advies is dan wel dat we de zitting van de bank dan net wat dieper voor je maken.

Kussen op wandbank

Kleppen/lades/kastjes voor extra opbergruimte:

Voor extra opbergruimte kunnen we kleppen in de zitting van de bank maken maar ook lades of kastjes onder de zitting. Deze ruimte zul je niet dagelijks gebruiken, want dan moeten eerst alle kussens verwijderd of de tafel opzij gezet worden. Maar.. deze extra opbergruimte is wel super handig voor spullen die je niet zo vaak gebruikt, denk aan je gourmetstel, oliebollenschaal, etc, etc.

Lades en kastjes; wat zijn de mogelijkheden?

We kunnen lades/kastjes onder de zitting van de bank maken.De lades zijn op twee manieren te openen:

 • Optie 1: de plint onder de lade is wat hoger en de onderzijde van het ladefront is schuin. Je opent de lade door je vingers achter deze schuine rand net boven de vloer te plaatsen.
 • Optie 2: de plint onder de lade is laag en je opent de lade door in het midden van het front te duwen. (zgn. push to open systeem)

Lades zoals optie 2 zijn duurder dan lades zoals optie 1. Alle lades bij ons zijn softclose lades. Dit betekent dat ze vanzelf sluiten als je op het front hebt gedrukt. Er kan natuurlijk ook beslag op het lade/kastfront geplaatst worden. Besef wel dat je hier achter kunt blijven haken bij het gebruik van de wandbank. Kastdeuren zijn altijd voorzien van een push-to-open systeem. Hieronder zie je twee voorbeelden van de opties.

Lades in wandbank
wandbank met lades

Materiaal en afwerking van wandbank

De bank op maat wordt gemaakt van gegrondeerde mdf. Dit is een basismateriaal welke nog afgewerkt moet worden met lakverf. Het voordeel van gegrondeerde mdf is dat het super glad materiaal is (dus een strak eindresultaat). In lakverf op terpetinebasis is gronden niet nodig. Bij gebruik van lakverf op waterbasis moet de bank eerst met een primer behandeld worden. Lakverf op waterbasis houdt langer zijn kleur, ruimte niet en is natuurlijk beter voor het milieu.

Een ander voordeel is dat je de bank in elke gewenste kleur kunt aflakken. Mijn advies is om de bank in wit af te lakken. De kussens op de bank zorgen immers al voor kleur. Het aflakken kun je laten doen door ons, je eigen schilder maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. 

Wij kunnen de bank voor je aflakken, maar je kan/mag dit natuurlijk ook zelf doen om kosten te besparen.

Mijn advies is om de bank op maat niet te laten spuiten. Spuitwerk zorgt voor een strakke/harde toplaag, maar is niet goedkoop. Omdat er kussens op de bank komen te liggen heeft de bank nauwelijks iets te lijden. Bovendien kun je spuitwerk niet plamuren en kun je de hieronder beschreven schroefgaten bij montage niet afwerken.

Mocht je toch interesse hebben in spuitwerk, dan zal ik een offerte voor je aanvragen bij onze vaste spuiter.

Montage

Het mooiste is als de bank één geheel wordt met de ruimte waar hij staat. Niet één huis heeft 100% rechte vloeren en muren. Hierdoor is mijn advies om de bank altijd aan de muur te monteren, zodat je geen last hebt van ‘wippen’.

Omdat dus niet één huis helemaal recht is, kan er dus altijd een kier tussen de bank en de muur/vloer ontstaan. Dit kan weggewerkt worden door te kitten.

Om de bank vast te zetten hoeft er in principe alleen geboord te worden in de muur achter de bank en geschroefd te worden in het bovenste randje van de rugleuning.

Het mooiste eindresultaat ontstaat als deze laatste schroefgaten na montage geplamuurd worden en, nadat dit gedroogd is, het smalle bovenrandje van de wandbank nog één keer afgelakt wordt met een roller, zodat de schroefgaten niet meer te zien zijn. Het kan zijn dat de plamuur nog niet droog is tijdens onze montage. Dan laten we verf achter en verzoeken we je om de volgende dag zelf nog even wat verf over het smalle randje na te rollen.

Kan ik ook zelf de bank monteren?

Kun je boren en omgaan met een accutol? Dan kun je de bank natuurlijk ook zelf monteren. De montage van een bank tot 3 meter die alleen met de rug tegen de muur staat is goed zelf te monteren. Een bank die langer is dan 3 meter is wat moeilijker. Een bank tussen twee muren is echt het moeilijkste om te monteren. Ons advies is om dit laatste door ons te laten doen. 

We hebben een blog geschreven over hoe recht is jouw huis. Lees deze goed door, dit geeft een hoop duidelijkheid en voorkomt eventuele teleurstellingen. 

Eigen montage is op eigen risico. We mailen altijd een montage-handout van tevoren naar je toe, zodat je kunt zien hoe dit gedaan moet worden.

Hoe komt de bank bij mij?

 • Je kunt de bank zelf ophalen in onze werkhal. Maak hiervoor wel altijd even een afspraak.
 • Je kunt de bank tegen betaling door een koerier laten bezorgen. Er moet altijd één sterke of twee ‘gewone’ sjouwhulpen aanwezig zijn om de koerier te helpen de wandbank op zijn plaats ze zetten.
 • Als de bank door ons gemonteerd wordt, dan nemen wij deze mee.

Tip: check altijd van tevoren of de banklengte goed in je huis naar binnen kan. Denk hierbij ook aan eventuele draaiingen die er gemaakt moeten worden! Banken met een lengte van meer dan drie meter bestaan uit twee delen.

Wat is de levertijd?

De levertijd is in overleg. Heb je specifieke wensen hiervoor, geef ze dan door zodat we hiermee rekening kunnen houden.

Hoe kom ik met jullie in contact?

Op onze contactpagina vind je onze contactgegevens. Voor een maatwerk wandbank is het het handigste als je een mail stuurt en je wensen doorgeeft. Hierbij kun je bovenstaande punten meenemen en foto’s of plattegrond van de ruimte toevoegen. Hoe meer informatie bekend is hoe specifieker een prijsopgave gemaakt kan worden. 

Mocht je nog niet alles inzichtelijk hebben: we helpen je graag met je keuzes! Dit kan per telefoon of mail maar ook in een persoonlijk gesprek in onze werkhal of bij je thuis op een tijdstip dat jou past.

Ook kunnen er, indien nodig of gewenst, tegen betaling computertekeningen gemaakt worden van jouw situatie en wensen.

Tot slot: Maatwerk van begin tot eind.

Kortom: er is van alles mogelijk. Bij maatwerk meubels hoort een maatwerk uitwerking van het eerste contact tot en met de levering.

Iedere klant heeft zijn of haar eigen ideeën hoe de wandbank eruit moet komen te zien, maar wat is voor jou de meest geschikte manier om het traject te doorlopen? Wil je alles per mail regelen, vind je het prettiger per Whatsapp te corresponderen, ben je alleen in de avonduren bereikbaar of heb je liever dat we bij je langskomen? Ook hierin zijn we flexibel en leveren we dus maatwerk.

Persoonlijk advies maatwerk meubelen: 

Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 06-46113540 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk