Waarom kiezen voor gegrondeerde mdf bij maatwerk meubelen?

Ben je op zoek naar een meubel met een glad oppervlak, wil je het meubel in wit, zwart of in een kleur hebben en/of moet jouw meubel ter plaatse ingebouwd worden tussen muren of tussen plafond en vloer? Dan wordt je meubel gemaakt van gegrondeerde mdf.

Wat is gegrondeerde mdf?

Gegrondeerde mdf is een basismateriaal, welke nog wel afgewerkt moet worden.

Het is een hoogwaardige mdf waarop in de fabriek al een grondlaag is aangebracht. Deze grondlaag is wit en helemaal glad van structuur. Het materiaal kan daarom meteen afgewerkt worden. Het eindresultaat is glad en strak.

Een meubel kan ook van ‘gewone’ mdf gemaakt worden, maar dit is wat korrelig van structuur en is dus niet helemaal glad. Verder moet dit materiaal altijd eerst 2x gegrond en 2x geschuurd  worden voordat het echte afwerken kan beginnen. Het eindresultaat voelt wat korrelig aan als je er met je hand overheen gaat.  Onze voorkeur is dus om met gegrondeerde mdf te werken.

gegrondeerde mdf

Het mooiste eindresultaat

Niet één huis heeft 100% rechte vloeren, muren en plafonds. Bij de montage van een meubel dat aan moet sluiten aan bijv. een (zij)muur of haardkoof is de kans groot dat het meubel ter plaatse nog net exact op maat gemaakt moet maken. Het mooiste eindresultaat ontstaat als na de montage de laatste eventuele kieren gekit en schroefgaten geplamuurd worden en dat na het drogen van de kit en de plamuur alles afgelakt wordt. Hierdoor kan een meubel echt tot op de millimeter afgestemd worden op de ruimte en lijkt het of het meubel altijd al op deze plaats heeft gestaan!

Drie manieren om gegrondeerde mdf af te werken:

1. MDF afwerken met muurverf

Met muurverf de gegrondeerde mdf afwerken is mooi bij bijv.wandkasten  met een breed kader rondom, dat helemaal van muur tot muur en/of van vloer tot plafond wordt ingebouwd. Door de kast te monteren, de randen af te kitten en vervolgens het kader af te werken met een muurverf, wordt de kast helemaal één geheel met de ruimte en lijkt het alsof de kast eigenlijk altijd al op deze plaats gestaan heeft.

2. MDF afwerken met lakverf

Als de ruimte waar je maatwerk meubel moet komen te staan niet recht is en/of het meubel ter plaatse op maat gemaakt moet worden, je niet met muurverf wilt werken of  spuitwerk niet mogelijk is of te duur is dan kan worden gekozen om het meubel af te (laten)lakken. Afhankelijk van je situatie en/of wensen kun je dit zelf doen, kunnen wij dit doen of kan een schilder dit op zich nemen.

Lakverf of water- of terpetinebasis

Aflakken van gegrondeerde mdf kan met lakverf op terpetine-en waterbasis. Mocht je voor waterbasis kiezen, dan moet je wel eerst een primer op waterbasis op de gegrondeerde mdf aanbrengen. Werk je met lakverf op terpetinebasis dan hoeft dit niet en kun je dus meteen aan de slag met aflakken. Verf op waterbasis vergeelt over het algemeen minder snel en is natuurlijk beter voor het milieu.

Ons advies is om meubels af te lakken met Sikkens of Sigma verf. Dit is wat duurder maar is van een hogere kwaliteit dan verf van bijv. Histor of Flexa. Hierdoor heb je minder kans op beschadigingen van de verf tijdens het gebruik.

Voordeel van een meubel aflakken is dat je over een aantal jaar je meubel weer een andere kleur kunt geven: schuren en aflakken en je hebt een totaal ander meubel!

3. MDF laten afwerken door de spuiter

De gegrondeerde mdf laten spuiten door de spuiter geeft een meubel de meest mooie, chique en strakke uitstraling.

Spuitwerk gaat per m2 en is niet goedkoop en dus bijna altijd duurder dan aflakken met muur-of lakverf. Spuitwerk is zeer hard en dus ook harder dan lak-muurverf. 

Spuitwerk voor plaatsing

Moet een meubel(deel) ter plaatse nog aangesloten worden aan muur of plafond? Dan is spuitwerk minder geschikt omdat de kans op beschadigingen van het spuitwerk aanwezig is en deze beschadiging niet ter plaatse opgelost kan worden. Bovendien kun je spuitwerk niet plamuren. Hierdoor ben je dus minder flexibel bij de montage zoals hierboven beschreven.

maatwerk kast gespoten mdf

Wanneer kun je MDF het beste laten spuiten?

Voor meubel(delen) die intensief gebruikt worden (bijv. keukenfronten, tafel-en bureaubladen, planken waarop spullen komen te staan die veel verzet of verschoven worden) is ons advies voor spuitwerk te kiezen.

Het spuiten van meubelpanelen is een vak apart en laten wij doen door een professionele spuiter die in alle kleuren kan spuiten. Je kunt een kleurnummer doorgeven en hij kan het maken. (muv Gamma kleurnummers).

Naast de kleur kun je ook kiezen voor mat, zijdeglans of hoogglans spuitwerk. Mat geeft een wat stoerdere uitstraling en hoogglans een chique uitstraling. Zijdeglans wordt echter het meest gekozen omdat deze afwerking het meest praktisch is: je ziet hier het minst snel viezigheid of vingerafdrukken op. De prijs voor zijdeglans en mat is hetzelfde. De prijs voor hoogglans is echt een stuk duurder. De prijs van spuitwerk is dus erg bepalend voor je totale meubelprijs. In onze offertes wordt de prijs van het spuitwerk daarom altijd apart vernoemd.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies. 

Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder kasten. Maar wat kost een kast op maat? Zie: Wat kost een kast op maat? 

Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen. 

Persoonlijk advies maatwerk meubelen: 

Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 06-46113540 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk