Een nieuwe tafel: welke maat moet ik kiezen?
Ben je op zoek naar een nieuwe tafel? Dan moet je naast het gewenste model natuurlijk ook nadenken over de juiste maat. Daarbij is onder andere de grootte van de ruimte waar de tafel komt te staan bepalend maar ook de soort tafelpo(o)t(en). Tegenwoordig zie je veel tafels met een poot in het midden: hierdoor heb je alle ruimte voor je stoelen en kun je, als je een eetbank bij je tafel hebt staan tevens makkelijk instappen, omdat de tafelpoot niet in de weg zit. Kies je niet voor een poot in het midden, dan komt de berekening van de lengte van de tafel veel nauwer.
Een belangrijk aspect bij iedere soort tafel is de stoel die bij je tafel komt te staan. Je kunt namelijk een mooie tafel kopen, maar het is wel belangrijk dat de stoelen onder je tafel geschoven kunnen worden en je genoeg bewegingsruimte hebt als je met meerdere personen aan de tafel zit.
De volgende vragen zijn belangrijk voor de juiste maatkeuze van je tafel:
- Welke tafelmaat past in de ruimte?
- Hoeveel stoelen wil je aan de tafel kwijt kunnen?
- Waar wil je de stoelen plaatsen aan de tafel? (alleen aan de zijdes of ook op de kopse kant?
- Is er genoeg ruimte om de stoelen naar achteren te schuiven als je aan de tafel zit?
- Wil je stoelen met of zonder armleuningen?
- Van welk materiaal zijn je stoelen gemaakt?
Een stoel met armleuningen is vaak breder dan een stoel zonder armleuningen. Een stoel met armleuningen kan zomaar zo’n 15cm breder zijn dan een stoel zonder armleuningen. Verder heeft een stoel van een zwaarder materiaal meer schuifruimte nodig dan een stoel van lichter materiaal of een stoel op wielen. Bovenstaande kenmerken zijn dus erg bepalend voor de tafelmaat die nodig is.
Als je de breedte van de stoel weet en je weet het gewenste tafelmodel, dan kun makkelijk berekenen welke lengtemaat voor jou geschikt is.
Berekening lengtemaat
Voorbeeld A:
Je wilt een tafel met poten op de kopse kanten van het tafelblad. De poten zijn bijv. 8cm breed. Verder wil je drie 3 stoelen aan één zijde kwijt die geen armleuningen hebben, van licht materiaal zijn en zo’n 50cm breed zijn.
Berekening A:
3x stoelbreedte van 50 cm = 150 cm
2x tafelpoot van 8 cm = 16 cm
4x benodigde tussenruimte van minimaal 6 cm = 24 cm (*)
Je tafel moet dus mimimaal 190 cm lang zijn (150 + 16+ 24)
(*) Vergeet niet de ruimtes tussen de tafelpoot en de stoel te rekenen (dus 1 en 4)
Hoe zwaarder je stoel, hoe meer tussenruimte je moet berekenen.
Voorbeeld B:
Bij een tafel waarbij de poten meer naar binnen staan en dus het blad oversteekt ten aanzien van de poten, moet je dus ook deze oversteekmaat meetellen in je berekening.
Je wilt een tafel met poten die naar binnen staan. De poten zijn 12cm breed en je wenst stoelen met armleuningen die 65cm breed zijn.
Berekening B:
2x stoelbreedte van 65cm = 130 cm
2x tafelpoot van 12cm = 24cm
2x overstek van 25cm = 50cm
3x benodigde tussenruimte van minimaal 8cm = 24 cm (*)
Je tafel moet dus mimimaal 228cm zijn (130 + 24+ 50 + 24) als je twee stoelen naast elkaar wilt kunnen zetten.
Wil je drie stoelen naast elkaar kwijt bij dit model tafel dan zal je tafel een lengte van 3 x 65 + 2 x 12cm + 2 x 25 + 4 x 8 = 301 cm moeten hebben.
(*) Vergeet niet de ruimtes tussen de tafelpoot en de stoel te rekenen (dus 1 en 3)
Berekening breedtemaat
De breedtemaat van je tafel is mimimaal 2x de dieptemaat van je stoel. Vergeet daarbij niet de beenruimte voor 2 personen bij te tellen welke nodig is als je tegenover elkaar op een goed aangeschoven stoel aan je tafel zit. Hoe breder je tafel hoe verder je van elkaar af zit als je tegenover elkaar zit, maar hoe meer ruimte je natuurlijk hebt op je tafel. De meeste tafels in de winkel hebben een breedte van 95 of 100cm. Dit is voor veel huizen net te breed; een smallere tafel zou beter staan in de ruimte. Om een smalle tafel niet ielig over te laten komen is het mooi om deze lang te maken. Denk maar aan de lange smalle tafels met etende mensen in Italie!
Schuif-en doorloopruimte
Verder moet je bij een tafel rekening houden met één meter extra ruimte voor een prettige schuifruimte voor de stoelen. Voor een tafel van één meter breed waarbij aan beide zijdes stoelen komen te staan, heb je dus in mimimaal totaal zo’n drie meter breedteruimte nodig.
Daarbij komt dan nog de gewenste doorloopruimte. Je wilt immers wel dat goed om/achter de tafel kunnen lopen als iemand (op de stoel wat naar achteren geschoven) aan tafel zit. De maat van deze doorloopruimte is afhankelijk van de situatie en wensen, maar vergeet deze maat vooral niet mee te nemen! Een gemiddelde prettige loopruimte is minimaal 75cm breed.
Kopse kant van de tafel ook benutten
Indien je op de kopse kant van de tafel een stoel wilt plaatsen houdt dan rekening met een schuifruimte van één meter en eventueel met een doorloopruimte van minimaal 75cm naast de totale lengtemaat van de tafel. Om de schuif-en doorloopruimte wat te beperken kun je ook een kruk plaatsen. Deze neemt minder plaats in beslag.
Komt er geen stoel op de kopse kant van de tafel te staan, dan hoef je alleen met de lengtemaat van de tafel en de doorloopruimte rekening te houden.
Niet genoeg ruimte?
Heb je niet genoeg breedteruimte om aan beide zijdes van de tafel stoelen te plaatsen, dan is een wandbank een ideale oplossing. Een wandbank staat vast en heeft geen schuifruimte nodig en is dus een ruimtebesparend meubel.
Berekening hoogtemaat
De hoogte van een tafel is tussen de 75 en 80cm. Dit is dan gerekend van vloer tot en met de bovenkant van het tafelblad.
Welke hoogte voor jou geschikt is is erg persoonlijk. De volgende vragen zijn belangrijk voor het vaststellen van de juiste hoogtemaat van je tafel:
- Wat is de gemiddelde lichaamslengte van de tafelbenutters? Lange mensen willen graag een wat hogere tafel.
- Komen er stoelen met armleuningen aan de tafel te staan? Zoja:meet dan de hoogte van de armleuning na. Tel hierbij de dikte van het tafelblad op en tel 1 a 2 cm (de schuifruimte tussen de bovenkant van de stoelleuning en de onderkant van het tafelblad) bij dit getal op, dan heb je de minimale hoogtemaat van je tafel.
- Wat is de hoogte van de zitting van de stoel die bij de tafel komt staan?
De meeste tafels zijn 75cm hoog. Tafels met een hoogte tussen de 75 en 78 cm zijn ook erg gangbaar. Een tafel met een hoogte van 79 a 80cm hoogte is niet voor iedereen prettig om aan te zitten en zeker niet om aan te werken. Dit omdat je bij deze hoogte vaak je schouders wat optrekt om je armen op de tafel te laten rusten. Dit kan zorgen voor nek/ schouderklachten.
Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe eettafel en je huidige tafel heeft een prettige hoogtemaat? Meet deze maat dan even op en koop een nieuwe tafel met ook deze hoogtemaat.
Past de maat die je hebt berekend in je ruimte?
Bij een nieuwe tafel is het belangrijk dat de tafel ook in de ruimte past. Daarbij moet je ook zeker nadenken over de doorloopruimte in de desbetreffende kamer.
Altijd de juiste tafel voor jou
Wij maken maatwerk tafels. Daardoor zijn naast het model en het materiaal ook de hoogte, breedte en diepte altijd af te stemmen op je wensen, de stoelen en de ruimte. Hierdoor ben je verzekerd van de perfecte tafel voor jou! Neem contact met ons op voor alle vragen.