Een nieuwe kast: tot het plafond of niet?
Op zoek naar een nieuwe kast? Bij een kast op maat kun je zelf de afmetingen bepalen. De eerste keuze die je moet maken gaat erover of je de kast tot het plafond wilt maken, of nog ruimte laat. Welke keuze je ook maakt: iedere keuze heeft voor-en nadelen en is waar je voor gaat kiezen erg persoonlijk: wat de één iets een grote pré vindt, vindt de ander dat nu juist een nadeel.
In deze blog vind je alle informatie op een rij.
Voordelen kast tot het plafond:
- Meer / extra opbergruimte.
- Geen ruimteverlies en/of onbenutte ruimte.
- Een chiquere uitstraling, omdat de kast exact op maat gemaakt is.
- Een rustigere uitstraling, omdat de kast exact op maat gemaakt is.
- Geen stofnesten op de kast.
Nadelen van een kast tot het plafond:
- De kast is niet meer verplaatsbaar indien nodig.
- Langere montagetijd, dus hogere montagekosten.
Voordelen van een kast niet tot het plafond:
- Een wat luchtigere uitstraling.
- Je kunt ook nog accessoires op de kast plaatsen.
- De kast is verplaatsbaar indien nodig.
- Kortere montagetijd, dus minder hoge montagekosten.
Nadelen van een kast niet tot het plafond:
- Minder opbergruimte.
- Indien er andere spullen dan accessoires op de kast geplaatst worden krijg je een rommelige uitstraling
Wat bepaalt de keuze voor de hoogte?
Naast bovengenoemde voor-en nadelen kunnen ook de ruimte, het gewenste ontwerp, de materiaalkeuze en de hoogtemaat van je plafond bepalend zijn voor je keuze.
We kunnen kasten van verschillende materialen maken. Ieder materiaal heeft echter zijn eigen maten. Zo moet dus gekeken worden of jouw gewenste materiaal ook verkrijgbaar is in de gewenste hoogtemaat van jouw kast.
Wil je een inbouwkast in houtlook, dan is de lengtemaat van dit materiaal 280cm. Is je plafond hoger, dan is houtfineer wellicht een betere keuze voor jou omdat deze tot 305cm verkrijgbaar is. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een meubel in houtlook? Lees ons blog ‘Je meubel in hout: wat zijn de mogelijkheden?‘
Wil je een witte kast tot het plafond? Het materiaal waarmee we werken heeft een lengte tot 305cm. Lees voor de mogelijkheden ons blog ‘Meubel in wit materiaal: wat zijn de mogelijkheden?‘.
Wat is ons meest gegeven advies?
Voor kledingkasten, schoenenkasten of garderobekasten is ons advies in 99% van de aanvragen om deze tot het plafond te laten maken, omdat je dan gewoon meer effectieve opbergruimte hebt en een veel rustigere en chiquere uitstraling krijgt.
Kasten die aansluiten tot het plafond staan meestal ook met één zijde vast tegen een muur of tussen 2 muren in. Maar een inbouwkast tot het plafond midden in de ruimte is ook heel goed mogelijk. Vaak is het dan de scheiding tussen twee functionele ruimtes, bijvoorbeeld de zit-en eethoek.
Grote wandkasten voor in de woonkamer worden meestal door ons tot het plafond gemaakt. Twijfelt de bewoner of ze wellicht nog gaan verhuizen, dan doen we dit niet, omdat de kast dan makkelijker te demonteren en dus mee te verhuizen is.
Mocht een lagere kast beter passen in de ruimte, dan is mijn advies altijd om de hoogte af te stemmen op andere horizontale lijnen in de ruimte, bijvoorbeeld de hoogte van een deurpost of raamkozijn. Hierdoor krijg je terugkomende horizontale lijnen in de ruimte, wat weer voor een rustige uitstraling zorgt.
Hoe wordt de kast gemonteerd aan het plafond?
Bij kasten tot het plafond is het van belang dat deze op correcte wijze gemonteerd worden. Hierbij houden we rekening met drie zaken:
- De hoogte van de zijdes van de kast.
- De breedte van de zijdes van de kast (indien de kast tegen een muur of tussen muren moet worden geplaatst.
- De hoogte van de plafond paslat.
De hoogte van de zijdes van de kast maken we zo dat we deze tijdens de montage omhoog kunnen draaien tot staand en deze al zoveel mogelijk kunnen aansluiten tot het plafond.
Als de zijde(s) van de kast ook nog strak tegen een muur of muren komen te staan, dan maken we, naast de aansluiting tot het plafond, natuurlijk ook de aansluiting met de (eventueel wat schuinlopende) muur mooi sluitend. De breedtemaat van de zijdes van de kast wordt afgestemd op de andere maten van het ontwerp van de kast en/of op de situatie (meestal tussen de +/-2 en 8 cm)
Voor de ruimte tussen de bovenkant van de kast en het plafond maken we een zogenaamde plafond paslat. De hoogte hiervan stemmen we af op de andere maten van het ontwerp van je wandkast (meestal zo’n 5 a 8 cm hoog).
Omdat niet één huis recht is, zagen we alle bovenstaande onderdelen ter plaatse op maat voordat deze gemonteerd worden. Hierdoor kunnen we scheeflopende plafonds opvangen en meteen corrigeren
Aandachtspunten plaatsen kast tot plafond
Heeft je wandkast deuren en zit er een lamp, brandmelder of iets dergelijks op je plafond, dan stemmen we de hoogte van de plafond paslat hierop af, zodat de lamp of brandmelder niet in de weg zitten bij het opendraaien van de deuren.
Wil je geen plafond paslat, dan kan dit in sommige situaties en ontwerpen ook. Heeft je wandkast deuren, dan zullen deze altijd iets lager gemaakt worden dan je plafondhoogte, omdat de deuren anders niet kunnen draaien zonder het plafond te beschadigen.
Afwerking kast tot plafond
Het mooiste eindresultaat ontstaat als we, na de montage van de zijdes van de kast en de plafond paslat, de eventuele kieren dichtkitten en schroefgaten plamuren. Hierdoor kan de kast echt tot op de millimeter afgestemd worden op de ruimte en lijkt het of de kast altijd al op deze plaats heeft gestaan. Na het drogen hiervan moeten de zijdes en de plafond paslat dan nog één keertje afgelakt worden voor het allermooiste eindresultaat. (Afhankelijk van de situatie kunnen wij dit meteen doen op de montagedag, maar soms doet de klant dit zelf of de schilder die toch al in huis bezig is.). Deze manier van afwerken kan echter alleen bij kasten met zijdes en plafond paslatten in gegrondeerde mdf welke afgelakt worden met muurverf of lakverf.
Kasten die gespoten worden in wit of in een kleur kunnen helaas niet exact tot het plafond geplaatst worden, omdat in spuitwerk niet gezaagd kan worden. Deze kasten sluiten dus niet helemaal aan tot het plafond, maar worden meestal ongeveer een 1 cm lager dan het plafond gemaakt. Schaduwval beperkt het zicht op deze kleine tussenruimte meestal wel wat.
De zijdes en plafond paslat van kasten in houtlook of houtfineer kunnen in de meest gevallen ook tot het plafond worden aangesloten.
Persoonlijk advies maatwerk meubelen:
Vragen rondom een maatwerk meubel? Neem eenvoudig contact met ons op of bel gerust voor advies rondom jouw situatie!