Wat zijn de voor- en nadelen van een meubel aflakken?

Basismateriaal meubel

Als je een meubel in een vlak en strak materiaal in een kleur naar keuze wilt hebben, dan wordt je maatwerk meubel gemaakt in MDF.

Voor het allermooiste resultaat gebruiken we dan gegrondeerde MDF, omdat het oppervlakte van dit materiaal veel gladder is dan ‘gewone’ bruine MDF. Hierdoor ontstaat een super mooi en strak eindresultaat!

Mogelijkheden afwerking van het basismateriaal

MDF is een basismateriaal en moet dus nog afgewerkt worden. Je kunt hierbij kiezen voor spuitwerk en voor aflakken. In deze blog vind je alles over de voor- en nadelen van een meubel aflakken. Wil je meer weten over spuitwerk, lees dan ons vorige blog over de voor- en nadelen van meubelspuitwerk

Vochtbestendige, gegrondeerde MDF

Vochtbestendige, gegrondeerde mdf

‘Gewone’ bruine MDF

Gewone, bruine mdf

Voordelen van aflakken

  • Aflakken is goedkoper dan spuitwerk

Wij kunnen het meubel voor je aflakken, maar je kunt dit ook door je eigen schilder laten doen. Wil je kosten besparen en/of wil je zelf aan de gang? Geen probleem want je kunt ook zelf je meubel aflakken.

Aflakken van gegrondeerde mdf kan met lakverf op water-en terpetinebasis. Bij deze laatste optie kun je direct de laklaag aanbrengen. Bij lakverf op waterbasis dien je altijd eerst een primerlaag op waterbasis aan te brengen op de gegrondeerde mdf, voordat je gaat aflakken.

Wij werken altijd met lakverf van het merk Sigma. Dit is een duurder verfmerk, maar wel van hoge kwaliteit. Hierdoor heb je minder kans op beschadigingen bij het gebruik van je meubel.

  • Aflakken is makkelijker bij maatwerk meubels

Bij maatwerk meubels (bijvoorbeeld een kast tussen twee muren en/of van vloer tot plafond) is aflakken vaak een betere keuze dan spuitwerk. Maatwerk meubels moeten ter plaatse op maat gemaakt worden en bij evt. kleine beschadigingen tijdens het op maat zagen of het niet recht lopen van een muur of plafond kan de aanpassing nog makkelijk en snel gecorrigeerd worden met lakverf. Spuitwerk leent zich hier niet altijd voor.

Bij sommige ontwerpen is een combinatie van lakverf en spuitwerk ook mogelijk. Mochten wij dit een optie voor jouw meubel vinden, dan zullen we dit aan je doorgeven.

Welke kleuren zijn mogelijk?

Aflakken kan in alle kleuren.

Heb je een mooie kleur van een ander verfmerk gezien? Geen probleem! In de verfwinkel kun je deze kleur in een Sigmaverf laten mengen. Dan heb je toch jouw gewenste kleur én ook de hoge verfkwaliteit.

Twijfel je over een kleur? Vraag dan bij de verfwinkel om advies. Zij zijn de experts en helpen je graag.

Lees ook ons blog over de verschillende witkleuren: RAL 9001, 9010 en 9016.

Mat, zijde- of hoogglans

Naast de kleur kun je ook kiezen voor mat, zijdeglans of hoogglans.

Mat geeft een wat stoerdere uitstraling en hoogglans een chique uitstraling. Zijdeglans wordt echter het meest gekozen omdat deze afwerking het meest praktisch is: je ziet hier het minst snel viezigheid of vingerafdrukken op.

Wil jij meer weten over mat, zijde- en hoogglans? Je leest er alles over in onze blog: wat is het verschil tussen mat, zijdeglans of hoogglans?

Wat kost aflakken?

Dit is afhankelijk van je wensen en het model van je meubel. In onze offertes wordt de meerprijs voor het aflakken altijd apart vermeld.

Wanneer kies je voor aflakken?

  • Als je de hogere kosten van spuitwerk wilt voorkomen.
  • Als je zelf graag je meubel wilt aflakken (om kosten te besparen of zelf nog te kunnen klussen).
  • Voor meubels die ter plaatse echt op maat gemaakt moeten worden.
  • Voor meubel(delen) die niet heel erg intensief gebruikt worden (bijv. kastfronten,  planken waarop spullen komen te staan die niet veel verzet of verschoven worden).

Als je kleine kinderen hebt is aflakken een goede optie: mochten er beschadigingen ontstaan bij het spelen etc., dan kun je dit makkelijk herstellen door er nog een keer overheen te rollen met een lakverfroller. Als de kids na een paar jaar ‘uitgeraasd’ zijn en/of jij toe bent aan een andere look is aflakken praktisch: Je kunt immers alles opschuren en weer (in een andere kleur) aflakken en heb je dus meteen een fris en/of andere sfeer in huis!

Is aflakken geschikt voor mijn meubel?

Denk voordat je een keuze maakt tussen aflakken en spuitwerk altijd goed na waarvoor, hoe intensief en door wie (bijv. kinderen) het meubel gebruikt gaat worden. Maak aan de hand daarvan een keuze of je wel of niet voor aflakken kiest.

Twijfel je voor aflakken of spuitwerk? Neem gerust contact met ons op voor advies.

Persoonlijk advies maatwerk meubelen 

Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 06-46113540 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk