Witkleur RAL 9001, 9010 en 9016: Wat is het verschil?
RAL 9001, 9010 en 9016 zijn de meest voorkomende wittinten in het interieur. Maar welke RAL-kleur moet je nu kiezen? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij!
Het verschil tussen RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
- RAL 9001: crème-achtig wit (werd vooral in de jaren ‘90 veel gebruikt).
- RAL 9010: zuiverwit, maar ziet eruit als gebroken wit wanneer je het tegen een spierwitte ondergrond houdt.
- RAL 9016: de witste van de drie, heeft ook wel de naam Verkeerswit.
Welke RAL-kleur wit wordt het meest gekozen?
In de meeste huizen worden de kozijnen en stopcontacten geleverd in RAL 9010. RAL 9010 is bovendien de meest verkochte witverf. Dat is ook niet zo gek, want deze kleur wit is namelijk minder hard dan de standaard wit, maar oogt toch fris. RAL 9016 is echter wel steeds meer en meer in opkomst qua kleurkeuze.
Kies je voor mat, zijdeglans of hoogglans?
Heb je je witte RAL-kleur gekozen? Dan is er nóg een keuze te maken, want er zijn namelijk drie verschillende glansgraden. De meest voorkomende zijn mat, zijdeglans en hoogglans.
- Mat: geeft een rustig effect, maar is wel lastiger schoon te maken dan zijdeglans en hoogglans.
- Zijdeglans: zit in het midden qua glans; het is niet zo glanzend als hoogglans, maar ook zeker niet mat. Zijdeglans is de meest gekozen versie.
- Hoogglans: de meest glanzende van de drie. Een hoogglans afwerking geeft een super strak, glad en glanzend resultaat. Het nadeel van hoogglans is dat je er alles op ziet (vingerafdrukken, etc.), dus je moet wel van poetsen houden als je deze afwerking kiest. Het voordeel is wel dat hoogglans erg makkelijk schoon te maken is.
Mocht je een meubel willen laten spuiten, dan is het goed om te weten dat hoogglans duurder is dan spuitwerk in mat of zijdeglans.
Diverse mogelijkheden voor wit materiaal
Daarnaast zijn er diverse soorten materialen in wit waarmee we kunnen werken. Enkele voorbeelden van verschillende soorten materialen in wit zijn: gemelamineerde spaanplaat of MDF in een witte kleur, gespoten fineer en gegrondeerde MDF dat wordt afgelakt in wit. Welk materiaal voor jou geschikt is, is afhankelijk van het ontwerp van je meubel. We kijken hierbij naar de benodigde techniek, je wensen en je budget.
Wil je persoonlijk advies bij maatwerk meubels?
Heb je vragen over maatwerk meubels of ben je geïnteresseerd in onze diensten? Neem eenvoudig contact met ons op en wij geven graag advies of een vrijblijvende offerte!