Bijkeuken, schoenenkast en kapstok voor Joyce

Ik krijg de laatste tijd regelmatig de vraag of ik mee wil denken over de indeling van de bijkeuken. We hebben de laatste jaren al diverse klanten in Rossum, Oisterwijk, Elst, Moergestel, Vught en Den Bosch kunnen helpen met een praktische indeling van deze ruimte.

Meestal is het probleem dat de bewoners niet verder komen dan een rij keukenkastjes naast elkaar met daarboven ook nog wat bovenkastjes. Maar ze twijfelen dan of dit wel de meest optimale oplossing voor de ruimte is.

Graag laat ik je de door ons ontworpen en gemaakte bijkeuken van Joyce zien. De ruimte voor de bijkeuken van haar nieuwbouwhuis is niet bijzonder groot en er zaten in deze ruimte ook nog eens drie deuren. Ook zij en haar man kwamen niet verder dan een keukenblokje met spoelbak met kraan en daarboven nog wat kastjes. En dat terwijl er dus zoveel meer mogelijk was!

Huisbezoek

We maakten een afspraak op een tijdstip dat Joyce het beste schikte in haar drukke planning. Eerder hebben we voor Joyce al diverse maatwerk meubels mogen ontwerpen en produceren.

Tijdens dit huisbezoek deed  ik het volgende:

De ruimte bezoeken: daardoor kreeg ik een goed beeld: hoe is de lichtinval, waar zitten (technische) zaken waar ik rekening mee moet houden ( wateraansluiting, stroompunten etc, etc.) en hoe voelt de ruimte? Verder meet ik alle maten op met een laser, waardoor ik de exacte maten heb.

De wensen inventariseren: dit is natuurlijk een belangrijk onderdeel: hoe wilde zij en haar gezin de bijkeuken gaan gebruiken en wat wilde ze  er sowieso  kunnen doen of in kwijt kunnen?

Doorvragen , meedenken en aanvullen vanuit ervaring: bovengenoemde wensen vulde ik aan met andere zaken die wellicht voor haar van toepassing konden zijn. Ik merk dat vaak dingen vergeten worden of niet genoemd worden, omdat  bewoners denken dat het toch niet mogelijk is omdat er simpelweg geen plaats voor is. Nou, met maatwerk meubels is heel erg veel mogelijk!

Eén van mijn vragen was bijvoorbeeld waar ze haar stofzuiger wilde gaan neerzetten. Joyce gaf aan dat ze deze ergens in een hoek zou zetten, want ze kon immers de lange opstaande slang niet in een keukenkastje kwijt. Ik gaf aan dat ik dat erg zonde vond: heb je een mooie bijkeuken en dan staat daar ergens weer een stofzuiger in een hoek: dat maakt het gevoel in de ruimte meteen zo rommelig.

Op mijn vraag hoe ze haar nieuwe tegelvloer ging schoonmaken gaf ze aan hiervoor een zwabber te  gebruiken. En tja.. die is eigenlijk ook wel lang nu ze daar over nadacht…. Kortom: voor haar is het fijn als we zeker één kast  maken waarin deze lange spullen opgeborgen konden worden: opgeruimd staat netjes, toch?!

Ik vroeg ook hoe de gezinsleden naar binnen komen; door de voordeur, de achterdeur of de bijkeuken? Dit laatste was het geval.  Ze was van plan gewoon een kapstop aan de muur te hangen voor alle jassen. Over de vraag waar dan alle schoenen, tassen en sportspullen zouden komen had ze nog niet echt nagedacht, maar de kans dat dit alles op de grond onder de kapstok zou komen te liggen was natuurlijk groot. En tja.. da’s niet handig en vooral heel erg rommelig als je je huis binnenloopt.

Stalen en kleuren bespreken: ik neem tijdens een huisbezoek altijd een koffer vol met stalen mee. Hierdoor kun je zien wat eraan keuze is in materialen en kleuren. Bovendien kun je meteen de stalen in de ruimte leggen en dus goed zien of deze passen bij je vloer/muren etc.

Ontwerp bijkeuken

Aan de hand van het huisbezoek ben ik aan de slag gegaan met het ontwerp.

Ik heb een ontwerp gemaakt waarbij de ruimte optimaal benut wordt. Ik heb twee hoge kasten ingetekend waarin de vriezer en de zwabber, stofzuiger en evt. andere hoge dingen (bijv. strijkplank) geplaatst kunnen worden. We hebben de kast zo gemaakt dat de ruimte boven de vriezer ook nog volledig benut kan worden.

Omdat de ruimte niet zo groot was zijn de kasten niet plafondhoog en heb ik ze op een plek geplaatst, waar de grootte de minste ruimte neemt. Tevens heb ik de horizontale lijnen in de twee kasten op dezelfde hoogte geplaatst. Dit alles geeft een ruimtelijk en rustig beeld. De hoge terugvalplint versterkt dit ruimtelijke gevoel nog eens extra. Verder is de overige ruimte opgevuld met maatwerk kastjes, waardoor de volledige ruimte benut is én bovendien ook nog eens de ‘blinde’ hoekkast aan de binnenkant volledig benut kan worden om spullen op te bergen.

Schoenkast en kapstok

Ook is aan de kleine muur een kast, bak en kapstok geplaatst. Omdat schoenen niet heel lang en breed zijn hoeft een schoenenkast niet heel groot te zijn. Door de verstelbare legplanken kun je er toch heel veel schoenen in kwijt. Door deze drie meubels is de korte muur toch volop benut en kunnen alle schoenen, tassen en jassen netjes opgeborgen worden.

Verder heb ik  een mooi en praktisch materiaal (doekje erover en klaar) in de kleur lichtgrijs voorgesteld. Dit is toch net wat warmer en chiquer dan gewoon wit.  Het zwarte beslag en de steigerhouten planken zorgen voor een extra stoere look.

Tot slot is de spoelbak en kraan niet bij een dure speciaalzaak maar op mijn advies gewoon bij een goedkoper adres gekocht. Uit ervaring weet ik deze van prima kwaliteit zijn en zeker voor een bijkeuken zeer geschikt zijn. Waarom duur doen als goedkoop ook goed is?

Kortom: door een goed ontwerp en maatwerk meubels zijn in deze relatief kleine bijkeuken alle wensen(en zelfs meer dan dat)geheel tot zijn recht zijn gekomen!

Persoonlijk advies maatwerk meubelen: 

Neem eenvoudig contact op door te bellen naar 06-46113540 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anne-Marie en Rob van meubel en maatwerk