Wat is fineer?
Fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (MDF of gegrondeerde MDF) wordt aangebracht. Omdat de fineerlaag echt hout is, is het vaak niet van massief hout te onderscheiden.
Fineer is echt hout
Omdat de fineerlaag van echt hout is, heb je de natuurlijke uitstraling die massief hout ook heeft. Hout is een natuurproduct en is altijd uniek. Elke fineerplaat is dus ook uniek en zal altijd anders van uitstraling zijn. Bij het maken van bijvoorbeeld jouw kast zal er altijd gekeken worden of de fineerplaten die gebruikt worden mooi bij elkaar passen.
Houtlook
Vind je de echte hout uitstraling belangrijk? Kies dan voor fineer. Fineer heeft een originele houtlook: de houttekening en de kleur zijn uniek. Door een fineerlaag op je meubel te laten aanbrengen, creëer je een echte houtlook. Naast fineer zijn er meerdere opties voor een meubel in hout of met houtlook.
Voordeel fineer ten opzichte van massief hout
Massief hout heeft de eigenschap te gaan werken (vervormen) bij temperatuursverschillen. Hierdoor kan bijvoorbeeld een kastdeur een andere vorm krijgen, waardoor de deur niet meer goed sluit. Omdat het binnenwerk bij fineer van MDF is en dit niet of nauwelijks werkt, heb je bij fineer dus veel minder kans op vervorming. Lees in een andere blog alle verschillen tussen fineer en massief hout.
Zelf werken wij niet met massief hout. Dit is een andere tak van sport binnen de meubel- en interieurbouw. Hiervoor zijn bepaalde machines en technieken nodig waar wij niet mee werken.
Soorten fineer
Er zijn heel veel verschillende houtsoorten en dus ook heel veel verschillende soorten fineer. Naast de houtsoort kun je bij fineer ook nog kiezen voor de afwerking van het fineer: wil je wel of geen noesten zien, gespoten in een kleur, een glad of geborsteld oppervlak. Kortom: er zijn heel veel verschillende keuzes in verschillende soorten fineer. Tevens heeft elk fineer zijn eigen prijs. Een veel gebruikte fineer is momenteel eiken fineer.
Ons advies is om nooit fineer te kiezen vanaf een foto. Mocht je een foto op onze website zien waarvan de fineer je aanspreekt, dan kunnen wij een staal naar je opsturen. Hierdoor kun je veel beter zien of de kleur en de structuur van de fineer inderdaad voldoet aan je wensen en/of past bij je interieur.
Voordelen van fineer
- Mooie, chique en stoere uitstraling.
- Niet van echt hout te onderscheiden.
- Natuurlijke uitstraling door unieke houttekening.
- Het materiaal is in de fabriek geperst op een basismateriaal. Dit materiaal is (gegrondeerde) MDF wat erg sterk is.
Nadelen van fineer
- Er moet altijd een beschermlaag op aangebracht worden om vergeling/vlekken tegen te gaan. Dit zorgt voor extra kosten.
- Oppervlak is wat kwetsbaarder: als je de punt van een mes erin zet, beschadig je het hout en ontstaat er dus een kras.
- Beperkt onderhoud mogelijk.
- Fineer is sinds de Coronaperiode helaas erg gestegen in prijs.
Onderhoud fineer
Fineer moet regelmatig onderhouden worden. Met onderhouden bedoelen we schoonmaken.
- Fineer kun je het best afstoffen met een licht vochtige, zachte en niet pluizende doek.
- Sterke vervuiling, zoals vetvlekken, kunnen het best behandelt worden met een onverdund, niet hardnekkig reinigingsmiddel op een zachte, niet pluizende doek.
- Vloeistoffen zoals drankvlekken moeten meteen droog gedept worden, zodat het niet in het fineer trekt.
Voor meer tips voor onderhoud van fineer, lees onze blog ‘Tips voor het onderhouden van fineer‘.
De benodigde beschermlaag
Fineer moet altijd behandeld worden om vlekken op en verkleuring van het hout zoveel mogelijk tegen te gaan. Je kunt hierbij kiezen uit:
- Fineer met een matte doorzichtige beschermlaag
- Fineer met een beschermlaag in een kleur
1. Fineer met een matte doorzichtige beschermlaag:
Omdat deze beschermlaag mat en doorzichtig is zie je deze niet/nauwelijks zitten als deze is aangebracht. De laag kan op 2 manieren op de fineer aangebracht worden, namelijk met de hand of door de spuiter.
Afhankelijk van de soort kast, het gebruik van de kast en je budget kunnen/zullen we je adviseren welke optie ons voor jou het best lijkt.
Als de spuiter de beschermlaag aanbrengt dan is deze harder en dus minder kans op vlekken en beschadigingen. Tevens kan de spuiter een kleine kleurnuance aanbrengen in de beschermlaag, waardoor de fineer van jouw nieuwe kast bijvoorbeeld afgestemd kan worden op de kleur van een andere houten meubel in de ruimte. De spuiter kan wat kleurstalen voor je maken. Hij vraagt hiervoor een kleine vergoeding van een paar tientjes.
Als de beschermlaag met de hand aangebracht wordt kun je dit zelf doen. Het aanbrengen is niet moeilijk als je een beetje handig bent. Het materiaal is doorzichtig dus er kan eigenlijk niet veel mis gaan. Mocht je dit zelf willen doen dan zullen we je een handout sturen met alle informatie.
Ondanks de bovengenoemde beschermlagen kan de kleur van de fineer toch altijd wat gaan veranderen door bijv. lichtinval.
In de grote lijnen is ons advies als volgt:
Aanbrengen matte doorzichtige beschermlaag door spuiter bij:
- Kastdelen die intensief gebruikt worden (bijv. keukenkast)
- Kastdeuren die via push to open systeem geopend worden.
- Indien de fineer van je kast moet matchen met een ander houten meubel.
Aanbrengen matte doorzichtige beschermlaag met de hand bij:
- Kastdelen die niet intensief gebruikt worden (bijv. blad op tvkast).
- Kastdeuren die voorzien zijn van beslag.
- Je kosten wilt besparen.
2. Fineer met een beschermlaag in kleur:
Fineer kan ook afgewerkt worden met een laklaag in een kleur. Je ziet dan de houtstructuur door de laklaag heen. Deze laklaag kan in iedere gewenste kleur aangebracht worden door de spuiter en is dan tevens de beschermlaag voor het fineer.
Deze optie is vooral geschikt als je een meubel zoekt met een houtstructuur en een kleur.
Vragen over fineer?
Mocht je naar aanleiding van dit artikel over wat is fineer meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en geven passend advies.
Onze passie is het maken van maatwerk meubelen waaronder kasten. Maar wat kost een kast op maat? Zie: Wat kost een kast op maat?
Dit artikel mag worden gedeeld, voel je dus vrij om dit te delen via je eigen social media kanalen!