Meubel in wit materiaal: wat zijn de mogelijkheden?
Klanten geven vaak aan dat ze hun maatwerk meubel in het wit willen hebben.
Dat lijkt een heel simpel iets, maar toch is dat niet zo. Er zijn namelijk diverse soorten materialen in wit waarmee we kunnen werken. Welk materiaal voor jou geschikt is, is afhankelijk van het ontwerp van je meubel (dus de benodigde techniek), je wensen en je budget.
Hieronder de opties op een rij:
Optie 1: Gemelamineerde spaanplaat of MDF in witte kleur
Gemelamineerde spaanplaat of MDF in witte kleur. Dit is kant en klaar materiaal. (lees: Wat is het verschil tussen gemelamineerde MDF en spaanplaat?).
Voordeel optie 1
Goed en degelijk kant en klaar materiaal. Dit materiaal hoeft niet meer afgewerkt te worden. Erg gebruiksvriendelijk: doekje erover en het is weer schoon.
Nadeel optie 1
Alleen in beperkte witkleuren (RAL 9010/9016) verkrijgbaar en is niet geschikt voor meubels met verstekranden.
Dit materiaal heeft een hele lichte ‘sinaasappelstructuur’, waardoor het oppervlak niet 100% glad is.
We zagen alles op maat en werken de randen af met een kantenband van 1mm dikte. Sommige mensen vinden dit niet mooi, anderen zien het niet eens.
Optie 2A: Gegrondeerde MDF afgelakt
Gegrondeerde MDF dat wordt afgelakt in wit. Dit kun je zelf doen, maar wij kunnen het ook voor je doen of een schilder (lees: Waarom kiezen voor gegrondeerde MDF?).
Voordeel optie 2A
Goed en degelijk basismateriaal waar heel veel soorten meubels van gemaakt kunnen worden. Af te lakken in lak en muurverf in alle gewenste kleuren. Aflakken is goedkoper dan spuitwerk. Voordeel van aflakken is dat als je je meubel ooit in een andere kleur wenst, je deze kunt schuren en weer in een andere kleur kunt aflakken. Optie 2a is ook zeer geschikt voor meubels die ter plaatse exact op maat gemaakt moeten worden.
Nadeel optie 2A
Aflakken geeft een minder strak eindresultaat dan spuitwerk.
Optie 2B: Gegrondeerde MDF gespoten
Gegrondeerde MDF welke gespoten wordt in wit door de spuiter.
Voordeel optie 2B
Goed en degelijk basismateriaal waar heel veel soorten meubels van gemaakt kunnen worden. Te spuiten in alle gewenste kleuren. Spuitwerk geeft het allerstrakste eindresultaat.
Nadeel optie 2B
Spuitwerk is duurder dan aflakken. In spuitwerk kan niet gezaagd worden bij montage, dus deze optie is minder geschikt voor meubels die ter plaatse exact op maat gemaakt moeten worden.
Optie 3: Gespoten fineer
Fineer wat wit gespoten wordt door de spuiter (lees: Wat is fineer?).
Voordeel optie 3
Prachtig, goed en degelijk basismateriaal waar heel veel soorten meubels van gemaakt kunnen worden. Te spuiten in alle gewenste kleuren.
Nadeel optie 3
Fineer en spuitwerk zijn beide duurdere opties. Optie 3 is de allermooiste, maar zeker ook de duurste optie. In spuitwerk kan niet gezaagd worden bij montage, dus minder geschikt voor meubels die ter plaatse exact op maat gemaakt moeten worden.
Optie 4: Plaatmateriaal in witte (hout)structuur
Plaatmateriaal in witte (hout)structuur. Dit is kant en klaar materiaal.
Voordeel optie 4
Goed en degelijk kant en klaar materiaal en hoeft niet meer afgewerkt te worden. Erg gebruiksvriendelijk: doekje erover en het is schoon.
Nadeel optie 4
Deze optie is duurder dan optie 1 en 2a. Het is alleen in beperkte witkleuren en designs verkrijgbaar en niet geschikt voor meubels met verstekranden. Dit materiaal heeft een structuur, dus geen glad oppervlak.
Om te beslissen welk materiaal voor jouw gewenste meubel geschikt is, zijn een aantal stappen belangrijk.
Wat is het ontwerp van je meubel?
Indien je meubel een dikke omranding krijgt, zoals bijvoorbeeld op de foto’s, zijn optie 1 en optie 4 niet geschikt.
Om de dikke omranding te kunnen maken, moeten we verstekzagen. Door deze techniek wordt de (bruine) binnendrager zichtbaar en krijg je dus een bruin randje te zien wat je bij wit materiaal erg goed ziet.
Voor een meubel met een dikke omranding zijn optie 2A, optie 2B en optie 3 wel zeer geschikt, omdat door het aflakken en/of spuiten de bruine rand niet meer zichtbaar is.
Wat is de maat van jouw meubel?
Alle genoemde materialen kopen we als platen in bij de groothandel. Ieder materiaal heeft zijn eigen plaatmaat, dus moeten we hier rekening mee houden met de keuze van het materiaal wat voor jouw meubel geschikt is.
- Optie 1 en optie 4 hebben plaatmaat 2800 x 2070
- Optie 2 en optie 3 hebben plaatmaat 3050 x 1220
Wat is je budget?
Van de goedkoopste versie naar de duurste versie:
Optie 1 – optie 2A – optie 4 – optie 2B – optie 3
Wij denken met je mee
Wij maken maatwerk meubels, dus wil je een meubel in een afwijkende maat, groter dan het materiaal of wil je tóch voor een materiaal kiezen waar wat nadelen aan zitten qua montage? Wij denken altijd met je mee voor een zo optimaal mogelijk eindresultaat!
Persoonlijk advies: maatwerk meubels
Ben je ook op zoek naar meubels op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden binnen ons bedrijf. Wij helpen je graag met advies, inrichting en bouw van meubels.